montek Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Widziałem , gdzieś na forum pytanie czy da się wstawić tabele z Excela do SMatha. Bezpośrednio przez schowek się nie da :( Jednak jakiś czas temu znalazłem na to sposób. Trzeba zainstalować dwie wtyczki Jedna do tworzenia tabeli druga do importu danych z Excela Następnie tworzymy zmienną ala Macierz funkcją importData.XLSX(4) np. DANE:=importData.XLSX ("ścieżka do pliku.xlsx"; "nazwa arkusza / zakładki w pliku" ; "D5"; "F16") "D5" - początek zakresu F16 - koniec zakresu pobieranych danych - jest kilka importów ja stosuję (4). Już mamy dostęp do danych zmiennej aby odczytać dane robimy tak RzG:= DANE[7;2= ! nie zamykamy nawiasu ] to dopiero pierwszy etap czyli pobranie danych - niestety trzeba pilnować ścieżki musi być pełna parametry wpisujemy w " " Wstawiamy tabelę i mamy tabele odznaczamy wyświetl ... - aby nie było widać opisu pod tabelą aby usunąć Table 4 - klikamy (dwuklik) lewym na tabeli i pojawi się okno odznaczamy show caption i gotowe aby dodać np. kolumnę z tytułami wierszy, trzeba stworzyć nowy zbiór danych pobieranych z excela np. Lewa określając zakres w jednej kolumnie np. ;"DANE" ; "C5" ; C16" lub macierz bezpośrednio w SMatch i przypisać tzn. wybieramy miejsce gdzie będą wyświetlane dane dla lewej kolumny w kolejnej zakładce możemy formatować wygląd Body to zakres tabeli za danymi, a Left stub to nasza kolumna z opisami Uff i to było na tyle - dane z Excela w tabeli w SMath - zabawy trochę jest, ale się da SMath to naprawdę fajne narzędzie - z mojego doświadczenia jak trzeba przenieść obliczenia do edytora to lepiej skorzystać z OpenOffice . Dane z Calc też można pobrać funkcja importData przyjemnej zabawy Edytowane 4 Listopada 2016 przez montek ipolanski, dmatusz3, Martin_S i 2 innych 5 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Super opis. Szacunek. Cytuj
montek Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Dnia 4.11.2016 o 18:55, montek napisał: niestety trzeba pilnować ścieżki musi być pełna parametry wpisujemy w " " Sorry nie sprawdziłem w najnowszej wersji 0.98 już nie trzeba podawać pełnej ścieżki. Tylko plik musi "leżeć" obok pliku *.sm Edytowane 7 Listopada 2016 przez montek Cytuj
montek Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 w załączeniu przykład konfigurowania tabeli - wtyczką TabeleRegion TableRegion.sm Cytuj
Mayster Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 Bardzo przydatne, zawsze były problemy z konwersją i nieraz lepiej było przepisać dane na piechotę niż bawić się w eksport (oczywiście przy ograniczonej liczbie danych). Teraz może będzie łatwiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi