Import danych z Excela do SMath

montek

Recommended Posts

Widziałem , gdzieś na forum pytanie czy da się wstawić tabele z Excela do SMatha. Bezpośrednio przez schowek się nie da :( Jednak jakiś czas temu znalazłem na to sposób. Trzeba zainstalować dwie wtyczki Jedna do tworzenia tabeli druga do importu danych z Excela

SMath_excel.jpg               SMath_table.jpg

Następnie tworzymy zmienną ala Macierz funkcją  importData.XLSX(4) 

np. DANE:=importData.XLSX ("ścieżka do pliku.xlsx"; "nazwa arkusza / zakładki w pliku" ; "D5"; "F16")  "D5" - początek zakresu F16 - koniec zakresu pobieranych danych - jest kilka importów ja stosuję (4). Już mamy dostęp do danych :)  zmiennej 

SMath_Dane.jpg  aby odczytać dane robimy tak    RzG:= DANE[7;2=    ! nie zamykamy nawiasu ]

to dopiero pierwszy etap czyli pobranie danych  -  niestety trzeba pilnować ścieżki musi być pełna parametry wpisujemy w " "

SMath_WstawTab.jpg  Wstawiamy tabelę  SMath_WstawTab_2.jpg

SMath_WstawTab_3.jpg i mamy tabele  :)  SMath_Tabela_edycja_1.jpg odznaczamy wyświetl ... - aby nie było widać opisu pod tabelą

SMath_Tabela_edycja_2.jpg  aby usunąć Table 4 - klikamy (dwuklik) lewym na tabeli i pojawi się okno odznaczamy show caption i gotowe :)

aby dodać np. kolumnę z tytułami wierszy,  trzeba stworzyć nowy zbiór danych pobieranych z excela np. Lewa określając zakres w jednej kolumnie np. ;"DANE" ; "C5" ; C16"  lub macierz bezpośrednio w SMatch i przypisać tzn. wybieramy miejsce gdzie będą wyświetlane dane dla lewej kolumny

SMath_Tabela_edycja_3.jpg   w kolejnej zakładce możemy formatować wygląd SMath_Tabela_edycja_4A.jpg Body to zakres tabeli za danymi,

a Left stub to  nasza kolumna z opisami  

SMath_Tabela_edycja_4.jpg        SMath_Tabela Finisz.jpg

Uff i to było na tyle :) - dane z Excela w tabeli w SMath - zabawy trochę jest, ale się da 

SMath to naprawdę fajne narzędzie - z mojego doświadczenia jak trzeba przenieść obliczenia do edytora to lepiej skorzystać z OpenOffice . Dane z Calc też można pobrać funkcja importData

przyjemnej zabawy  :)

Edited by montek

Dnia 4.11.2016 o 18:55, montek napisał:

niestety trzeba pilnować ścieżki musi być pełna parametry wpisujemy w " "

Sorry nie sprawdziłem w najnowszej wersji 0.98 już nie trzeba podawać pełnej ścieżki. Tylko plik musi "leżeć" obok pliku *.sm

Edited by montek