montek Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 (edited) Widziałem , gdzieś na forum pytanie czy da się wstawić tabele z Excela do SMatha. Bezpośrednio przez schowek się nie da :( Jednak jakiś czas temu znalazłem na to sposób. Trzeba zainstalować dwie wtyczki Jedna do tworzenia tabeli druga do importu danych z Excela Następnie tworzymy zmienną ala Macierz funkcją importData.XLSX(4) np. DANE:=importData.XLSX ("ścieżka do pliku.xlsx"; "nazwa arkusza / zakładki w pliku" ; "D5"; "F16") "D5" - początek zakresu F16 - koniec zakresu pobieranych danych - jest kilka importów ja stosuję (4). Już mamy dostęp do danych zmiennej aby odczytać dane robimy tak RzG:= DANE[7;2= ! nie zamykamy nawiasu ] to dopiero pierwszy etap czyli pobranie danych - niestety trzeba pilnować ścieżki musi być pełna parametry wpisujemy w " " Wstawiamy tabelę i mamy tabele odznaczamy wyświetl ... - aby nie było widać opisu pod tabelą aby usunąć Table 4 - klikamy (dwuklik) lewym na tabeli i pojawi się okno odznaczamy show caption i gotowe aby dodać np. kolumnę z tytułami wierszy, trzeba stworzyć nowy zbiór danych pobieranych z excela np. Lewa określając zakres w jednej kolumnie np. ;"DANE" ; "C5" ; C16" lub macierz bezpośrednio w SMatch i przypisać tzn. wybieramy miejsce gdzie będą wyświetlane dane dla lewej kolumny w kolejnej zakładce możemy formatować wygląd Body to zakres tabeli za danymi, a Left stub to nasza kolumna z opisami Uff i to było na tyle - dane z Excela w tabeli w SMath - zabawy trochę jest, ale się da SMath to naprawdę fajne narzędzie - z mojego doświadczenia jak trzeba przenieść obliczenia do edytora to lepiej skorzystać z OpenOffice . Dane z Calc też można pobrać funkcja importData przyjemnej zabawy Edited November 4, 2016 by montek perlon, Martin_S, kruszynski and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted November 7, 2016 Report Share Posted November 7, 2016 Super opis. Szacunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montek Posted November 7, 2016 Author Report Share Posted November 7, 2016 (edited) Dnia 4.11.2016 o 18:55, montek napisał: niestety trzeba pilnować ścieżki musi być pełna parametry wpisujemy w " " Sorry nie sprawdziłem w najnowszej wersji 0.98 już nie trzeba podawać pełnej ścieżki. Tylko plik musi "leżeć" obok pliku *.sm Edited November 7, 2016 by montek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montek Posted November 7, 2016 Author Report Share Posted November 7, 2016 w załączeniu przykład konfigurowania tabeli - wtyczką TabeleRegion TableRegion.sm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 Bardzo przydatne, zawsze były problemy z konwersją i nieraz lepiej było przepisać dane na piechotę niż bawić się w eksport (oczywiście przy ograniczonej liczbie danych). Teraz może będzie łatwiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts