padon Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Witam wszystkich, czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć czy da się (np. poprzez LISP-a) zgrupować wymiary w jeden sumaryczny np.: mamy w ciągu 5 wymiarów po 30 a nasz "programik" zamieni to z automatu na jeden wymiar 150 (lub - jeszcze lepiej w tekście rozpisze to 5x30=150). Zagmatwanie to opisałem ale w załączeniu foto wyjaśniające sedno problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Witam Myślę, że uda się przygotować takie narzędzie w ciągu kilku najbliższych dni. Pytania pomocnicze: 1. Program ma działać tak, że zaznaczamy kilka wymiarów szeregowych, program wstawia jeden wymiar, który jest sumą wymiarów szeregowych, a co z samymi wymiarami szeregowymi? mają zostać usunięte? czy pozostawione? 2. W przedstawionym przykładzie wymiary szeregowe są równe. więc można łatwo dodać tekst: 5x30. a jak program ma się zachować jeśli zaznaczymy np 3 wymiary 50 i 2 wymiary 80? albo x wymiarów gdzie każdy jest inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Witam - dzięki za zainteresowanie, ad 1) pozostaje wymiar sumaryczny - szeregowe "znikają" ad 2) sumuje i zamienia wszystkie wymiary gdy w szeregu jest ich więcej niż jeden - załączam foto wyjaśniające wszystko - gdy wymiar pojedynczy to zostaje jeśli programik byłby w stanie opisać wymiary "w dwóch wariantach": A: bez wyniku sumarycznego [kolor czerwony na foto] B: z wynikiem sumarycznym w "mianowniku wymiaru" [kolor żółty] to było by wszystko czego potrzebuję (ale wystarczy jeśli będzie wariant "A") Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 WitamProszę sprawdzić program z załącznika sumawymiarów.zel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Witam Proszę sprawdzić program z załącznika Witam, jest mały problem gdy jest więcej niż 2 grupy wymiarów do sumowania np.: 3x50 [ok] + 5x150 [ok] + 6x200 [i tu pokazuje albo 3x200 albo pokazuje 6x200 ale w "mianowniku wymiaru jest "dziwny" wymiar a znacznik wymiaru (snap) jest przesuniety (zgodnie z dziwnym wymiarem - wartość mniejsza od 6x200] - ZWCAD Classic + Win 7 64 Ale proszę się jeszcze wstrzymać - jutro rano sprawdzę na innych komputerach. Przy krótkiej grupie działa ok. Dzięki i pozdrawiam - jutro postaram się coś więcej napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Witam, testowałem na innych komputerach i moje spostrzeżenia: 1) przypadek nr 1: szeregi wymiarowe zgrupowane obok siebie (fot 1 - a ) np.: 6x7 + 4x14 + 5x7 + 5x5 + 3x7 bez pojedynczych wymiarów pomiędzy grupami - klikając tylko na poszczególne grupy wymiarów (np. na pierwszą grupę "7" i zatwierdzam lisp-a, potem druga grupa "14" i zatwierdzam lisp-a itd) wszystko grupuje ok (fot.1 - b ) natomiast przy zaznaczeniu od razu wszystkich grup zawsze pojawiają się problemy z jedną lub kilkoma grupami (zazwyczaj ostatnie grupy) (fot.1 - c ); 2) przypadek nr 2: szeregi wymiarowe zgrupowane oddzielone od siebie pojedynczymi wymiarami (fot 2 - a ) - i tu są problemy zarówno przy klikaniu na pojedyncze grupy (fot.2 - b ) jak i na wszystkie wymiary łącznie (fot.2 - c ) 3) Pojedyncze grupy działają działają zawsze gdy "snapy" wymiarów są w linii (zaczepienie na tym samym poziomie), miałem czasem problem na jednym z komputerów (ale nie zawsze) gdy "snapy" były zaczepione "dowolnie" w pionie. Może niech ktoś zainteresowany sprawdzi jeszcze u siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 W pierwszej wersji myślałem o przypadku, że zaznaczana jest jedna seria powtarzających się wymiarów. W takim trybie wszystko powinno być ok.W przypadku zaznaczenie wielu różnych wymiarów sprawa się komplikuje, wszystkie zaznaczone wymiary można podzielić na grupy takich samych , a to ciągnie za sobą kolejne komplikacje. Nie chcę już wchodzić w szczegóły techniczne programowania, więc ograniczę się do tego, że postaram się w najbliższym czasie przygotować wersję, w której różne grupy powinny działać poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padon Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Wystarczy mi to rozwiązanie które już jest - nie ma potrzeby zajmować się dłużej tym tematem. Dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 To ja może tylko dodam mały filmik pokazujący jak działa skrypt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi