Mayster Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Czy inpsektor z UDT może dać mandat pracownikowi? Czy tylko kierownictwu zakładu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 A za jakie przewinienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted July 5, 2016 Author Report Share Posted July 5, 2016 Za zmianę butli w wózku widłowym za pomocą klucza nie-przeciwiskrowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 UDT nie wystawia mandatów. Jeśli wykryje nieprawidłowość kieruje sprawę do PIP z prośbą o zbadanie (PIP wystawia mandaty), oraz/lub do prokuratury (np. gdy nie są spełnione wymogi formalne odnośnie użytkowania np. brak rejestracji w UDT). Nie słyszałem nigdy aby do wymiany butli wymagane były specjalne klucze. Specjalne klucze są wymagane do użytkowania urządzeń w środowisku wybuchowym, ale do takich środowisk przeznaczone są specjalne urządzenia oznaczone Ex (przeciwwybuchowe). Wózki widłowe zasilane gazem w środowisku wybuchowym można raczej potraktować w kategorii żartu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 Jest wymóg, aby butla była wymieniana za pomocą klucza (dawniej ze stopu berylowego, teraz nie mam pojęcia jakich), który nie powoduje iskiej. Środowiska wybuchowego nie ma, chociaż jest to firma zajmująca się rafinacja ropy naftowej. Wózki oczywiście są na butle, bo takie stosuje się w atmosferze wybuchowej (elektryczne mogą iskrzyć same z siebie). Sytuacja jest taka, że kilka osób z mojego miejsca pracy dostały właśnie "mandaty" na kwotę 500 złotych właśnie w czasie kontroli UDT. Też nam się wydaje, że ta instytucja nie ma takiego prawa stąd właśnie to pytanie. Czyli sprawa jest conajmniej dziwna tak jak myslałem... Tafla 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 Jest wymóg, aby butla była wymieniana za pomocą klucza (dawniej ze stopu berylowego, teraz nie mam pojęcia jakich), który nie powoduje iskiej. Proszę o podanie podstawy prawnej tego przepisu. Człowiek uczy się całe życie, dzisiaj dowiedziałem się o ujemnej fazie. Na każdym dokumencie z UDT jest podany stosowany przepis, który uprawnia do wystawienia dokumentu. Proszę sprawdzić i podać jeśli można na podstawie jakiego przepisu jest wystawiony mandat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uslugi-dzwigowe Posted August 5, 2016 Report Share Posted August 5, 2016 Ja też jestem bardzo ciekawy tych rewelacji z mandatem. No chyba że całe to pisanie to żeby reklamy wstawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted August 12, 2016 Author Report Share Posted August 12, 2016 Trudno, nie otrzymam od Was pomocy. Sytuację wyjaśniłem na innym forum. Podstawa prawna nie została podana w na tych "mandatach" stąd też moje pytanie. Po wyjaśnieniach ich wersja jest, że operatorzy nie posiadali uprawnień na zmianę butli i obsługę takich wózków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 12, 2016 Report Share Posted August 12, 2016 Nie za bardzo rozumiem. Pytałeś komu UDT może wystawić mandat. Odpowiedź: Nikomu. UDT nie wystawia mandatów. Więc jakiej pomocy od nas oczekujesz? No, ale skoro sytuacja się wyjaśniła, to proszę nas też oświecić. [...] Po wyjaśnieniach ich wersja jest, [...] Kto to jest "ich"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted September 8, 2016 Author Report Share Posted September 8, 2016 Ich, czyli UDT. Wystawili pracodawcy karę za brak (rzekomy) uprawnień. Ten zaś próbuje ściągnąć pieniądze od pracowników, bo uważa, że to ich wina. Ot, cała historia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts