Marek-M Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam, Nie potrafię odnaleźć informacji jak eksportować i importować właściwości rysunku w ZWCAD. W pełnym AutoCAD podobno jest takie narzędzie PROPULATE ale w ZWCAD jest ono niedostępne. Może ktoś jednak odkrył ten sekret i ZWCAD ma więcej możliwości? Najlepiej byłoby, gdyby eksport/import odbywał się poprzez plik tekstowy (np. csv). Mam dane w tabeli w Excelu, które chciałbym załadować jako właściwości rysunku. Później te właściwości rysunku chcę wyświetlać w polach tekstowych w tabelkach rysunkowych. Może ktoś gdzieś widział/zrobił jakiegoś LISPa do importowania właściwości rysunku? Dzięki z góry za pomoc i informacje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam Właściwości rysunku można czytać przez lisp . Author = "zxczxc"Comments = "zcxzxczxczcz"HyperlinkBase = "czc"Keywords = "zxcz"LastSavedBy = "kruszynski"RevisionNumber = ""Subject = "sddd"Title = "asd" Po świętach postaram się przygotować programik, który będzie zapisywał właściwości do pliku CSV i zapisywał właściwości z CSV do rysunku ZWCAD. Czy może Pan przesłać przykładowe dane w Excelu, jakie chce Pan importować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Przesyłam w załączniku przykładowy plik w Excelu (spakowany do ZIPa, bo XLSX nie można tutaj przesyłać). dane_do_projektu.zip W zakładce pierwszej mam układ danych, które akurat używam. Kolejne rekordy znajdują się w kolejnych wierszach, które mogę odfiltrować i wtedy te dwa wiersze (nagłówek + jeden wybrany wiersz z danymi) chcę importować do rysunku w ZWCAD. Być może łatwiej jest zrobić LISPa na danych ustawionych w kolumnie, więc w drugiej zakładce mam te same dane w transpozycji. Jak będzie potrzeba, to dane będę przetwarzał w Excelu, co by tylko pozbyć się problemu z błędami przy przepisywaniu danych z Excela do ZWCADa. Dzięki za pomoc! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Dyskusje na ten temat w przeszłości miały już miejsce: http://forum.cad.pl/przenoszenie-w-a-ciwo-ci-rysunku-drawing-properties-t79709.html? oraz: http://forum.cad.pl/cadpl-pack-v1-lsp-t78158-100.html Niezmiennie polecam zatem CADPL-Pack'a, do tychże zastosowań, z uwzględnieniem funkcji: cd:DWG_AddCustomProp cd:DWG_GetCustomProp cd:DWG_RemoveCustomProp cd:DWG_GetSummaryInfo cd:DWG_SetSummaryInfo oraz innych, do zapisu / odczytu plików tekstowych - tamże Marek-M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 WitamPrzygotowałem program pozwalający wczytywać właściwości rysunku z pliku jaki Pan przesłał. Nazwy właściwości powinny być w pierwszym wierszu w kolejnych kolumnach, wartości w wierszu drugim, tak jak na Pana przykładzie w pierwszym arkuszu Pozdrawiam. ImportWlasciwosci.zel Marek-M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Witam Przygotowałem program pozwalający wczytywać właściwości rysunku z pliku jaki Pan przesłał. Nazwy właściwości powinny być w pierwszym wierszu w kolejnych kolumnach, wartości w wierszu drugim, tak jak na Pana przykładzie w pierwszym arkuszu Pozdrawiam. Dziękuję, programik faktycznie robi to, czego oczekiwałem. Super. Dziękuję!! Przy okazji w wątku został mi przypomniany CADPL-Pack, za co również dziękuje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Dnia 29.03.2016 o 12:47, kruszynski napisał: Witam Przygotowałem program pozwalający wczytywać właściwości rysunku z pliku jaki Pan przesłał. Nazwy właściwości powinny być w pierwszym wierszu w kolejnych kolumnach, wartości w wierszu drugim, tak jak na Pana przykładzie w pierwszym arkuszu Pozdrawiam. ImportWlasciwosci.zel Czy mógłbym prosić o mała aktualizację programu, żeby przed załadowaniem nowego pliku CSV stare właściwości w rysunku były usuwane? Kolejne załadowanie CSV powoduje duplikowanie właściwości rysunku. Edytowane 8 Lutego 2017 przez Marek-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 OK, dodam taką możliwość Marek-M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Super, dziękuję i czekam na nową wersję programiku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 W załączniku poprawka która nadpisuje właściwości. ImportWlasciwosci.zel Marek-M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Dziękuję serdecznie Działa doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Też będę testował. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Panie kruszynski, tak wiem, jestem upierdliwy Mam jeszcze jedną prośbę Czy aplikacja mogłaby po zaimportowaniu CSV wykonać jeszcze funkcję REGENALL?? Jak by się to udało, to aplikacja byłaby idealna Albo może jeszcze jedna uwaga - aplikacja mogłaby się uruchamiać komendą np: CSVPROPERTIES lub coś w ten deseń. Przy wpisywaniu IMPORTWLASCIWOSCI najpierw podpowiadane są inne funkcje a właściwa jest dopiero na końcu Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 OK w załączniku poprawka ImportWlasciwosci.zel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Szacun! Teraz jest super Znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 29 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Już myślałem, że nie będę zawracał głowy w związku z tym skryptem ale niestety, okazało się, że polska wersja ZWCADa nie rozumie końcowej komendy REGENALL bez podkreślnika :( Czy można prosić o uniwersalizację skryptu dla wszystkich wersji językowych CADa? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Zmienione ImportWlasciwosci.zel Marek-M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Przepraszam, że tak późno odpowiadam. Dziękuję za pomoc i za aktualizację skryptu Jest rewelacyjny i całkowicie spełnia moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi