pracownik Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 vernum = "2013.03.31(11367)" Przy wstawieniu jakiegokolwiek rastra do CADa i wyłączeniu ramki (imageframe = NIE) na karcie modelu ramka znika, natomiast w podglądzie drukowania, a także podczas samego drukowania (drukarka lub do PDFa) drukuje się górna i prawa część ramki. Przy włączonej ramce prawidłowo drukuje się całą ramka. Co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc.
pawmal Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Witam Proszę delikatnie przyciąć obraz poleceniem PRZYTOBR (_imageclip) i powinno być w porządku. Pozdrawiam
pracownik Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Witam Proszę delikatnie przyciąć obraz poleceniem PRZYTOBR (_imageclip) i powinno być w porządku. Pozdrawiam Witam Zaproponowane przez Pana rozwiązanie działa. Mam jeszcze pytanie co w przypadku, gdy wstawiany obraz nie może być przycięty (nie mamy wolnej przestrzeni jak między prostokątem, a krawędzią obrazu z mojego przykładu). Graficznie najpierw go trzeba "obrobić" i dopiero wstawiać? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
pawmal Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam Obraz wystarczy tylko odrobinę przyciąć np. o 0.1 bezpośrednio w programie za pomocą polecenia _imageclip i będzie wszystko w porządku. Pozdrawiam
Alojz Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2016 Opisany problem pojawia się też u mnie. Jednak po zastosowaniu proponowanej metody cienka linia dalej jest widoczna, choć zmienia swoje położenie, tzn. przed przecięciem jest np. z prawej strony rastra, a po przycięciu z dołu :(
pawmal Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2016 Witam Proszę jeszcze raz sprawdzić- nie powinno być żadnej ramki, jeśli przycięcie wykonane jest prostokątem i obejmuje każdą stronę. Ewentualnie proszę o podanie daty kompilacji zainstalowanego programu przez wpisanie vernum w pasku poleceń. Pozdrawiam
Alojz Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2016 Zrobiłem kilka testów - raz linie po przycięciu pojawiają się, innym razem ich nie ma. Czasem nie ma ich także bez przycięcia rastra. Poniżej logo w oryginalnym rozmiarze bez wyłączonej ramki oraz po wyłączeniu ramki i przycięciu prostokątem - pojawiła się linia z lewej strony. vernum 2011.10.30(17176)
pawmal Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2016 Witam Rozumiem, że ramka rastra ustawiona jest na 0. Może jest to kwestia jeszcze formatu pliku. U mnie po przycięciu nie ma linii. Ramka ustawiona na 0, dołączony plik png, wersja ta sama 2012. W załączeniu podgląd- taki sam jest wydruk. W ekstremalnym przypadku można zastosować jeszcze zasłonę na boku, polecenie WIPEOUT. Pozdrawiam
Alojz Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2016 Powyższe testy zrobiłem przy imageframe=2. Ale niestety przy 0 linia także się pojawia :sad: Może jest to kwestia jeszcze formatu pliku. Ma Pan na myśli format wstawionego rastra? Próbowałem z plikami tif i bmp.
dmatusz3 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2016 Czy moglibyśmy prosić o przesłanie takiego rysunku oraz rastra do nas? Proszę też o podanie wersji programu - polecenie vernum.
Alojz Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Czy moglibyśmy prosić o przesłanie takiego rysunku oraz rastra do nas? Proszę też o podanie wersji programu - polecenie vernum. Chyba nie mogę udostępnić, z powodu "tajemnicy przedsiębiorstwa". Podejrzewam, że problem może powodować "wirtualna drukarka" PDFów. Przy ostatnich wydrukach na papierze rastry wydrukowały się prawidłowo. Problem z PDFami pojawił się też u mnie przy poleceniu zasłona, wspomniany w innym wątku forum. vernum 2011.10.30(17176)
Rekomendowane odpowiedzi