pracownik Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 vernum = "2013.03.31(11367)" Przy wstawieniu jakiegokolwiek rastra do CADa i wyłączeniu ramki (imageframe = NIE) na karcie modelu ramka znika, natomiast w podglądzie drukowania, a także podczas samego drukowania (drukarka lub do PDFa) drukuje się górna i prawa część ramki. Przy włączonej ramce prawidłowo drukuje się całą ramka. Co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Witam Proszę delikatnie przyciąć obraz poleceniem PRZYTOBR (_imageclip) i powinno być w porządku. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pracownik Posted February 26, 2016 Author Report Share Posted February 26, 2016 Witam Proszę delikatnie przyciąć obraz poleceniem PRZYTOBR (_imageclip) i powinno być w porządku. Pozdrawiam Witam Zaproponowane przez Pana rozwiązanie działa. Mam jeszcze pytanie co w przypadku, gdy wstawiany obraz nie może być przycięty (nie mamy wolnej przestrzeni jak między prostokątem, a krawędzią obrazu z mojego przykładu). Graficznie najpierw go trzeba "obrobić" i dopiero wstawiać? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Witam Obraz wystarczy tylko odrobinę przyciąć np. o 0.1 bezpośrednio w programie za pomocą polecenia _imageclip i będzie wszystko w porządku. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Opisany problem pojawia się też u mnie. Jednak po zastosowaniu proponowanej metody cienka linia dalej jest widoczna, choć zmienia swoje położenie, tzn. przed przecięciem jest np. z prawej strony rastra, a po przycięciu z dołu :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Witam Proszę jeszcze raz sprawdzić- nie powinno być żadnej ramki, jeśli przycięcie wykonane jest prostokątem i obejmuje każdą stronę. Ewentualnie proszę o podanie daty kompilacji zainstalowanego programu przez wpisanie vernum w pasku poleceń. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Zrobiłem kilka testów - raz linie po przycięciu pojawiają się, innym razem ich nie ma. Czasem nie ma ich także bez przycięcia rastra. Poniżej logo w oryginalnym rozmiarze bez wyłączonej ramki oraz po wyłączeniu ramki i przycięciu prostokątem - pojawiła się linia z lewej strony. vernum 2011.10.30(17176) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Witam Rozumiem, że ramka rastra ustawiona jest na 0. Może jest to kwestia jeszcze formatu pliku. U mnie po przycięciu nie ma linii. Ramka ustawiona na 0, dołączony plik png, wersja ta sama 2012. W załączeniu podgląd- taki sam jest wydruk. W ekstremalnym przypadku można zastosować jeszcze zasłonę na boku, polecenie WIPEOUT. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Powyższe testy zrobiłem przy imageframe=2. Ale niestety przy 0 linia także się pojawia :sad: Może jest to kwestia jeszcze formatu pliku. Ma Pan na myśli format wstawionego rastra? Próbowałem z plikami tif i bmp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Czy moglibyśmy prosić o przesłanie takiego rysunku oraz rastra do nas? Proszę też o podanie wersji programu - polecenie vernum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Czy moglibyśmy prosić o przesłanie takiego rysunku oraz rastra do nas? Proszę też o podanie wersji programu - polecenie vernum. Chyba nie mogę udostępnić, z powodu "tajemnicy przedsiębiorstwa". Podejrzewam, że problem może powodować "wirtualna drukarka" PDFów. Przy ostatnich wydrukach na papierze rastry wydrukowały się prawidłowo. Problem z PDFami pojawił się też u mnie przy poleceniu zasłona, wspomniany w innym wątku forum. vernum 2011.10.30(17176) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts