maciejmar111 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) mam w jednym pliku wiele prostokątów ( ramek rysunków ) Zaznaczam prostokąty wybieram jaki to arkusz A4P - poziomo lub A4 pion zakładam ze wcześniej ustawiłem drukarkę pdf /lub prawdziwą a program drukuje wszystkie prostokąty w skali którą sobie wyliczy SAM oddzielnie dla każdego prostokąta z podzielenia rozmiaru zaznaczonego prostokąta do rozmiaru kartki A4 poziomo lub A4 pion Ważne aby przed wydrukiem po wyliczeniu skali program określił globalny styl wymiarowania ( zmienił skalę globalną wymiarów pasującą do wyliczonej skali wydruku ) Podobnie dla A3 i innych formatów jak to działa MAM OBIEKT 1:1 który narysowałem widzę że mieści się na A3 ale 25 razy większej rysuję prostokąt 25 x A3 i ustalam pozycje tak aby był ramką obiektu który narysowałem wymiarowanie w CAdzie ma jedną globalną skalę należy przed wydrukiem zmienić skalę wszystkich wymiarów ( wymiary znajdują się na jednej warstwie ) aby było widać strzałki i opis Edytowane 25 Stycznia 2016 przez maciejmar111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 A może zacząć używać Layaut'ów zamiast komplikować sobie życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmar111 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Ok masz 100 rysunków o różnych rozmiarach A3 i A4 masz różne skale rysónków A4 w skali 1:2 lub 1 : 10 I co z tym leyautem ? Trzeba tracić czas i go ustawiać za każdym razem ? 100 rysunków razy kilka minut ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, korzystam z Layoutów/Arkuszy + komenda publish .... jak mam wyrysowane np. 30 rysunków wykonawczych w 1 pliku , to drukowanie do drukarki lub do PDF idzie "migiem"gruzin ma racje Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wydaje mi się, że nie o layouty tu chodzi. Pytającemu potrzebny lisp który zautomatyzuje właśnie ustawianie tych layoutów (lub drukowanie z modelu). Czyli o automatyzację PRZED drukowaniem. O generowanie 100 Layoutów na podstawie prostokątów wskazanych w modelu. Dopiero po tym następuje to co proponujecie czyli publish.=2P= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 spróbujcie tego http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/viewthread.php?tid=3975&highlight=print%2Bmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam Problem w tym, że z pierwszego postu nie wynika wprost, że Użytkownikowi jest potrzebny lisp do automatyzacji wydruku. W mojej ocenie, z tego postu nic nie wynika, dlatego takie odpowiedzi, bo każdy się tylko domyśla co tak naprawdę Użytkownikowi jest potrzebne... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Tytuł jaki nadał autor wątkowi brzmi: "lisp do automatyzacji wydruku"więc j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Spróbuję podsumować. W przestrzeni papieru mamy np. 100 rysunków w skali 1:1. Nie zmieniamy skali rysunku, tylko skalujemy ramkę - mamy 100 ramek. Teraz uruchamiamy funkcje, która drukuje każdą ramkę z rysunkiem po kolei, ale przed każdym wydrukiem sprawdzi skalę ramki i dopasuje styl wymiarowania. Moje wątpliwości: Co w przypadku gdy w rysunku będą różne formaty, np.: A4, A3, A2? Rozmiar papieru jest jeden. Czy kolejność wydruków ma znaczenie? Czy powinny zostać wydrukowane wszystkie rysunki, czy tylko wybrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmar111 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Spróbuję podsumować. W przestrzeni papieru mamy np. 100 rysunków w skali 1:1. Nie zmieniamy skali rysunku, tylko skalujemy ramkę - mamy 100 ramek. Teraz uruchamiamy funkcje, która drukuje każdą ramkę z rysunkiem po kolei, ale przed każdym wydrukiem sprawdzi skalę ramki i dopasuje styl wymiarowania. Moje wątpliwości: Co w przypadku gdy w rysunku będą różne formaty, np.: A4, A3, A2? Rozmiar papieru jest jeden. Czy kolejność wydruków ma znaczenie? Czy powinny zostać wydrukowane wszystkie rysunki, czy tylko wybrane? Bardzo dziękuję za wypowiedzi Robię projekt fragmenty rzucam do ramek ale sortuję A4 A3 A2 Program trafia na ramkę otrzymał info żę to A4 lub otrzymał info że to A3 Podzielił rozmiar prostokąta i poznał skale rysunku teraz tylko ustawić skalę wymiarów i można drukować wedle określonego schematu drukarki i grubości linii wszystko robie jednym zaznaczeniem wielu prostokątów ( no tak się rozmarzyłem ?... ) Może jakaś dodatkowa pomoc ? na A4 narysuję linię prostą w rogu na A3 kółko ( dam jakiś znak graficzny przy ramce ) najlepiej była by to linia linia krótka A4 A3 linia dłuższa z czasem na oko człowiek szybciej rysuje linie niż myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonisk1 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 witam. proszę sprawdzić wersję programu mPLOT. Myślę , że powinno pomóc. Sam się tym interesuje od dłuższego czasu i chyba się zdecyduje wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoeBlack Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Witam Chciałbym Państwu pokazać, z jakiego automatu ja korzystam. Lisp ten umożliwa mi drukowanie rysunków, znajdujących sie na Layout-ach z: 1) aktualnie otwartego pliku DWG, 2) z innych plików z katalogu w jakim znajduje się otwarty plik 3) z innych plików innych katalogów należących do zdefiniowanego wcześniej Projektu. Ponieważ rysunki, które produkuje, nie mają standartowych rozmiarów, zmuszony jestem drukować to nie w sposób bezpośredni (tzn. do pdf lub na papier) lecz poprzez pliki PLT, które następnie konweruję na PDFy (również automatem) lub wysyłam hurtowo na ploter. Pomimo tak długiej drogi jestem w stanie zaoszczędzić dużo czasu drukując projekt składający się z kilku, kilkunastu obiektów po kilkanaście rysunków na obiekt. JoeBlack druk.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Witam Chciałbym Państwu pokazać, z jakiego automatu ja korzystam. Lisp ten umożliwa mi drukowanie rysunków, znajdujących sie na Layout-ach z: 1) aktualnie otwartego pliku DWG, 2) z innych plików z katalogu w jakim znajduje się otwarty plik 3) z innych plików innych katalogów należących do zdefiniowanego wcześniej Projektu. Ponieważ rysunki, które produkuje, nie mają standartowych rozmiarów, zmuszony jestem drukować to nie w sposób bezpośredni (tzn. do pdf lub na papier) lecz poprzez pliki PLT, które następnie konweruję na PDFy (również automatem) lub wysyłam hurtowo na ploter. Pomimo tak długiej drogi jestem w stanie zaoszczędzić dużo czasu drukując projekt składający się z kilku, kilkunastu obiektów po kilkanaście rysunków na obiekt. JoeBlack na pierwszy rzut oka genialne rozwiązanie na drukowanie hurtowe. Co to za lisp, gdzie go zdobyć i czy działa pod zw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 W przypadku takiego druku zależy kto czego bardziej potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoeBlack Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Lisp jest mojej produkcji i nie jestem pewien czy będzie chodził pod ZW, gdyż używa autodeskowego acetutil.arx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Czy jest możliwość kupienia/skorzystania za darmo z Twojego lispa? Pod ZW raczej nie będzie chodził, ew. po przeróbkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoeBlack Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Witam Program nie jest na sprzedaż, gdyż zrobiony został specjalnie pod strukturę plików i katalogów jaka obowiązuje u mnie w firmie. Na dodatek jest to tylko część pewnej całości. Jestem skłonny podzielić się samą ideą, na jakiej lisp powstał, oraz z niewielkimi fragmentami kodu. Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Okej, mimo wszystko dziękuję. Będę musiał sam zabrać się za jego zrobienie, myślę że prostszy lisp wystarczy na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi