dmatusz3 Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 Witam, poniżej zamieszczam opis jak powiązać wersję programu ZWCAD z plikiem DWG. Mówiąc w skrócie chodzi o ta, aby po kliknięciu na plik DWG, została otworzona odpowiednia wersja ZWCAD i wczytana do niej kliknięty rysunek. 1. proszę otworzyć dowolny folder i wybrać "Opcje folderów" 2. wybieramy zakładkę "Typy plików" i z listy rozszerzenie DWG 3. Klikamy na przycisk "Zaawansowane" 4. Wybieramy pozycją open i klikamy Edytuj 5. Klikamy na przycisk Przeglądaj i znajdujemy pełną ścieżkę dostępu do pliku ZWCAD.exe w wersji, w której chcemy automatycznie uruchamiać program. Przykładowa ścieżka: "C:\Program Files\ZWCAD 2009 Pl\ZWCAD.EXE" "%1" Proszę zwrócić uwagę, że: - ścieżka do pliku ZWCAD.exe musi być umieszczona w cudzysłowach. - na końcu linii muszą być wprowadzone znaki "%1" także w cudzysłowach (jak w przykładzie powyżej. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBR Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 Nie mogę ustawić, żeby pliki dwg otwierały się w ZWCAD 2009 PL (mam zainstalowaną również wersje angielską). Sposób podany powyżej u mnie nie działa ponieważ ponieważ mam Vistę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted June 2, 2009 Report Share Posted June 2, 2009 W Viście to jest w Panel Sterowania -> Programy Domyślne -> Ustaw skojarzenia. W Liście plików Należy znaleźć interesujace rozszerzenie, tutaj: ".dwg". Należy zaznaczyć ten plik i kliknąć przycisk "Zmień program". W kolejnym oknie wybieramy właściwy program, jeśli nie ma go w liście, należy kliknąć "Przeglądaj" i znaleźć na dysku program z którego powinien być otwierany program. Wszytko potwierdzić OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBR Posted June 2, 2009 Report Share Posted June 2, 2009 Ja próbowałem to robić również z poziomu zwykłego okna we właściwościach plików, ale ani jednym, ani drugim sposobem nie wychodzi. W plikach na liście są ZWCAD.exe wersja 2008 polska i 2009 wersja angielska, kiedy próbuję wybrać ZWCAD.exe z folderu ZWCAD 2009 PL, nie pojawia się żaden program dodatkowy, pozostają 2008 PL i 2009 Ang. Czy można coś na to poradzić, czy może trzeba odinstalować wersję angielską. Już sobie poradziłem trochę przy pomocy syna musiałem pogrzebać w rejestrach zmieniłem ścieżkę na ścieżkę do polskiej wersji i jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts