qsek Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Witam, Wczoraj zainstalowałem aktualizację SP2, dziś dopiero zauważyłem, że pojawił się problem jak w temacie, w momencie gdy nie wykonuję żadnych czynności ZWCAD automatycznie wykorzystuje procesor w 50%. Gdy tylko uruchamiam jakiekolwiek okno, np typu "options" zużycie CPU spada do normalnego poziomu. Wiem, że w ZWCAD 2012 był podobny problem. Czy istnieje jakeś rozwiązanie? Dla uzupełnienia dane komputera: procesor: Intel® Core 2 CPU 6600 @ 2.4GHz pamięć RAM: 4,00GB system operacyjny: Windows 7 pro SP1 - 64 bitowy Edytowane 7 Maja 2015 przez qsek Cytuj
Martin_S Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) A w czym to przeszkadza? Ja czuje róznice na plus ..obsługa 4GBRAM.. szybszy od ZWCAD+2015..mi laptop sie nie grzeje z tego powodu Edytowane 7 Maja 2015 przez Martin_S Cytuj
perlon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Jest to analogiczna sytuacja do opisanej w http://forum.cad.info.pl/topic/721-zwcad-pro-i-wykorzystanie-procesora/?hl=%20u%C5%BCycie%20%20procesora Ja aktualnie mam ZwCAD'a na win 8.1 x64 i nie obserwuję takiej przypadłości ale wcześniej miałem opisane w ww. wątku problemy na Win7 x64. Tyle że u kol. qusek problem utylizacji procesora przed aktualizacją do SP2 nie występował. Może automatyczny update ma jakąś wartość dodaną która uruchamia niezbadane pokłady bogactwa wewnętrznego ZwCAD'a? ;-) A w czym to przeszkadza? Ja czuje róznice na plus ..obsługa 4GBRAM.. szybszy od ZWCAD+2015..mi laptop sie nie grzeje z tego powodu Ano tym że wentylator w kompie napitala jak wściekły bo się procesor grzeje przy bezczynności (np. gdy mając otwartego zwcada robisz coś w innym programie). Nie powiesz mi MartinS że utylizacja rdzenia na 100% przy bezczynności jest sytuacją pożądaną czy łagodniej ujmując bez znaczenia. Czy u ciebie też występuje opisane zjawisko? Jaką masz specyfikację sprzętu? Na drugim stanowisku w firmie kolega ma i7 Win7 x64 i na jednym rdzeniu ma również 100% tyle że jest to 14% całkowitej utylizacji na dwurdzeniowym procku 100% jednego rdzenia to 50% całkowitej utylizacji. Tak czy siak uważam że jest to jakiś knif programu być może związany z konkretnym systemem operacyjnym, a tylko uciążliwość jest odwrotnie proporcjonalna do ilości rdzeni posiadanych na pokładzie. Edytowane 7 Maja 2015 przez perlon Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Zbadaliśmy to na kilku komputerach i nie mamy takiego objawu. Obserwowaliśmy kilka minut zachowanie się procesów. System Win 7 PRO SP1 64-bit Cytuj
perlon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Historia nie jest wyssana z palca na co wskazują wcześniejsze wątki jak i sytuacja obecna, która występuje u nas na dwóch z trzech komputerów z ZwCAD'em. Zaraz kol. qsek wrzuci zrzuty ekranowe. Edytowane 7 Maja 2015 przez perlon Cytuj
qsek Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 u mnie to wygląda tak - przed uruchomieniem rysunku, - po otworzeniu rysunku, w stanie bezczynności Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 W ramach testu proszę spróbować zmienić interfejs na klasyczny i zaobserwować zużycie procesora. Cytuj
qsek Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 To pomogło, rzeczywiście przy ustawieniu ZWCAD Classic, problem z pożeraniem procesora znika. Dzięki wielkie i pozdrawiam wszystkich użytkowników korzystających z wstążek :) Cytuj
perlon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Dobre ! :-) Ja używam interfejsu klasycznego w przeciwieństwie do kolegów w biurze. Po przełączeniu na wstążki mam na W8.1 x64 to samo a nawet gorzej bo mi oba rdzenie utylizuje na 60-70% Widocznie W8.1 inaczej zarządza zasobami. Uff... na szczęście jestem konserwatystą w sprawie interfejsu i póki co wstążki omijam szerokim łukiem. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Dzięki bardzo za przeprowadzenie testu, to pomoże zdiagnozować problem. Jeśli tak to mogę określić, to też mam alergię na wstążki. Windows 8 w górę, z tego co czytałem jest bardzo silnie zorientowany na wykorzystanie wielordzeniowych procesorów. Cytuj
Martin_S Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Osobisty test na DELL INSPIRON 7720 17R SE Procesor i7-3610QM Ivy Bridge 4/8 2,3-3,3 GHz 6MB 22-nm HD 4000 45W (trzecia generacja) Karta graf. Nvidia GF 650M (Kepler, GK107) RAM 16GB system Win7 Home 64bit test z gołym dwg ..0-1% test z plikiem dwg majacy XREF+model3D+rysunek2D 0-6% (nic w nim nie robię, parę jałowych ruchów myszą robi te 6%) zrzuty testu sprzetu Edytowane 7 Maja 2015 przez Martin_S Cytuj
Chris Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Witam, mam ten sam problem, co użytkownicy powyżej. Program włączony w tle (nie wykonuję żadnych zadań) a obciążenie procesora 13-15%. Sprzęt: Windows 7 x64, Intel Core i7 2820QM, 16GB RAM, karta grafiki nVidia Quadro 3000M. Mam pytanie czy ZWSoft ma zamiar coś z tym zrobić??? Rozwiązania typu: proszę przełączyć się na menu klasyczne są bez sensu... Są pewnie osoby, które zdążyły przyzwyczaić się do menu wstążkowego i teraz jako rozwiązanie problemów programu mają wracać do poprzedniego menu i na nowo wszystko ustawiać i przyzwyczajać się.... Mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany przed wydaniem kolejnej wersji programu (ZWCad+ 2016)... Edytowane 8 Maja 2015 przez Chris Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Rozwiązania typu: proszę przełączyć się na menu klasyczne są bez sensu... Proszę wskazać mi, w którym miejscu napisałem, że jest to rozwiązanie docelowe. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2015 Problem powinien być rozwiązany w ciągu kilku/kilkunastu dni. Do tego czasu aktualizacja online będzie wstrzymana. http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-4073-1-1.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi