qsek Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Witam, Wczoraj zainstalowałem aktualizację SP2, dziś dopiero zauważyłem, że pojawił się problem jak w temacie, w momencie gdy nie wykonuję żadnych czynności ZWCAD automatycznie wykorzystuje procesor w 50%. Gdy tylko uruchamiam jakiekolwiek okno, np typu "options" zużycie CPU spada do normalnego poziomu. Wiem, że w ZWCAD 2012 był podobny problem. Czy istnieje jakeś rozwiązanie? Dla uzupełnienia dane komputera: procesor: Intel® Core 2 CPU 6600 @ 2.4GHz pamięć RAM: 4,00GB system operacyjny: Windows 7 pro SP1 - 64 bitowy Edytowane 7 Maja 2015 przez qsek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) A w czym to przeszkadza? Ja czuje róznice na plus ..obsługa 4GBRAM.. szybszy od ZWCAD+2015..mi laptop sie nie grzeje z tego powodu Edytowane 7 Maja 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Jest to analogiczna sytuacja do opisanej w http://forum.cad.info.pl/topic/721-zwcad-pro-i-wykorzystanie-procesora/?hl=%20u%C5%BCycie%20%20procesora Ja aktualnie mam ZwCAD'a na win 8.1 x64 i nie obserwuję takiej przypadłości ale wcześniej miałem opisane w ww. wątku problemy na Win7 x64. Tyle że u kol. qusek problem utylizacji procesora przed aktualizacją do SP2 nie występował. Może automatyczny update ma jakąś wartość dodaną która uruchamia niezbadane pokłady bogactwa wewnętrznego ZwCAD'a? ;-) A w czym to przeszkadza? Ja czuje róznice na plus ..obsługa 4GBRAM.. szybszy od ZWCAD+2015..mi laptop sie nie grzeje z tego powodu Ano tym że wentylator w kompie napitala jak wściekły bo się procesor grzeje przy bezczynności (np. gdy mając otwartego zwcada robisz coś w innym programie). Nie powiesz mi MartinS że utylizacja rdzenia na 100% przy bezczynności jest sytuacją pożądaną czy łagodniej ujmując bez znaczenia. Czy u ciebie też występuje opisane zjawisko? Jaką masz specyfikację sprzętu? Na drugim stanowisku w firmie kolega ma i7 Win7 x64 i na jednym rdzeniu ma również 100% tyle że jest to 14% całkowitej utylizacji na dwurdzeniowym procku 100% jednego rdzenia to 50% całkowitej utylizacji. Tak czy siak uważam że jest to jakiś knif programu być może związany z konkretnym systemem operacyjnym, a tylko uciążliwość jest odwrotnie proporcjonalna do ilości rdzeni posiadanych na pokładzie. Edytowane 7 Maja 2015 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Zbadaliśmy to na kilku komputerach i nie mamy takiego objawu. Obserwowaliśmy kilka minut zachowanie się procesów. System Win 7 PRO SP1 64-bit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Historia nie jest wyssana z palca na co wskazują wcześniejsze wątki jak i sytuacja obecna, która występuje u nas na dwóch z trzech komputerów z ZwCAD'em. Zaraz kol. qsek wrzuci zrzuty ekranowe. Edytowane 7 Maja 2015 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qsek Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 u mnie to wygląda tak - przed uruchomieniem rysunku, - po otworzeniu rysunku, w stanie bezczynności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 W ramach testu proszę spróbować zmienić interfejs na klasyczny i zaobserwować zużycie procesora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qsek Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 To pomogło, rzeczywiście przy ustawieniu ZWCAD Classic, problem z pożeraniem procesora znika. Dzięki wielkie i pozdrawiam wszystkich użytkowników korzystających z wstążek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dobre ! :-) Ja używam interfejsu klasycznego w przeciwieństwie do kolegów w biurze. Po przełączeniu na wstążki mam na W8.1 x64 to samo a nawet gorzej bo mi oba rdzenie utylizuje na 60-70% Widocznie W8.1 inaczej zarządza zasobami. Uff... na szczęście jestem konserwatystą w sprawie interfejsu i póki co wstążki omijam szerokim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dzięki bardzo za przeprowadzenie testu, to pomoże zdiagnozować problem. Jeśli tak to mogę określić, to też mam alergię na wstążki. Windows 8 w górę, z tego co czytałem jest bardzo silnie zorientowany na wykorzystanie wielordzeniowych procesorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Osobisty test na DELL INSPIRON 7720 17R SE Procesor i7-3610QM Ivy Bridge 4/8 2,3-3,3 GHz 6MB 22-nm HD 4000 45W (trzecia generacja) Karta graf. Nvidia GF 650M (Kepler, GK107) RAM 16GB system Win7 Home 64bit test z gołym dwg ..0-1% test z plikiem dwg majacy XREF+model3D+rysunek2D 0-6% (nic w nim nie robię, parę jałowych ruchów myszą robi te 6%) zrzuty testu sprzetu Edytowane 7 Maja 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Witam, mam ten sam problem, co użytkownicy powyżej. Program włączony w tle (nie wykonuję żadnych zadań) a obciążenie procesora 13-15%. Sprzęt: Windows 7 x64, Intel Core i7 2820QM, 16GB RAM, karta grafiki nVidia Quadro 3000M. Mam pytanie czy ZWSoft ma zamiar coś z tym zrobić??? Rozwiązania typu: proszę przełączyć się na menu klasyczne są bez sensu... Są pewnie osoby, które zdążyły przyzwyczaić się do menu wstążkowego i teraz jako rozwiązanie problemów programu mają wracać do poprzedniego menu i na nowo wszystko ustawiać i przyzwyczajać się.... Mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany przed wydaniem kolejnej wersji programu (ZWCad+ 2016)... Edytowane 8 Maja 2015 przez Chris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Rozwiązania typu: proszę przełączyć się na menu klasyczne są bez sensu... Proszę wskazać mi, w którym miejscu napisałem, że jest to rozwiązanie docelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Problem powinien być rozwiązany w ciągu kilku/kilkunastu dni. Do tego czasu aktualizacja online będzie wstrzymana. http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-4073-1-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi