dmatusz3 Posted May 1, 2015 Report Share Posted May 1, 2015 Indeksy dolne uzyskujemy w bardzo prosty sposób, poprzez naciśnięcie kropki. Aby uzyskać σx należy kolejno napisać: s CTRL+G . x Myślę, że nie powinno być tutaj żadnych problemów. Spróbujmy jednak utworzyć prostą macierz. Jest ona wypełniona zerami. Zmieńmy wartości dwóch elementów w macierzy. Macierz wygląda w taki sposób jak poniżej. Zmieniła się tylko jedna wartość, a przypisaliśmy dwie. Spróbujmy więc wpisać inną wartość Dlaczego więc raz przypisanie działa, a raz nie działa? Jak poznawałem program to spędziłem nad tym kilka godzin. Do macierzy nie stosujemy indeksów z kropką. Indeks wywołujemy poprzez nawias kwadratowy [ Wizualnie efekt użycia kropki czy nawiasu jest bardzo podobny, ale są to matematycznie całkowicie inne wyrażenia. Dlatego w pierwszym przypadku wartość 20 nie została wprowadzona do macierzy. Została ona przypisana do zmiennej B z indeksem 12. :hi: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KONST-MECH Posted September 4, 2020 Report Share Posted September 4, 2020 Witam, A jak uzyskać indeksy (dolny/górny) w polach tekstowych (opisach), które nie są uwzględniane w obliczeniach.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 7, 2020 Author Report Share Posted September 7, 2020 W polu tekstowym raczej nie nie da się tak sformatować tekstu. W takich przypadkach "składałem" tekst z symbolami. naprezenia.sm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwonko Posted August 24, 2021 Report Share Posted August 24, 2021 W dniu 1.05.2015 o 22:38, dmatusz3 napisał: Indeks wywołujemy poprzez nawias kwadratowy [ Jestem "noga" jeśli chodzi o macierze ale chyba też tak było w MATHCAD... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts