apietra Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witam Mam następujący problem z drukowaniem w ZW Cad 2015 Podczas drukowania kolorowego rysunku (mapa geodezyjna z odnośnikami zewnętrznymi), po wybraniu sterownika drukarki i odpowiedniego papieru do drukowania, po wysłaniu rysunku na ploter, drukowana jest tylko część zakresu rysunku, dalej papier jest ucinany. Na podglądzie przed wysłaniem „ustawionego” rysunku widoczny jest cały zakres plotowany. Na tych samych ustawieniach nie ma problemu w ACAD LT. Nie ma tego problemu przy drukowaniu, na ten sam ploter, rysunki czarno – białego bez odnośników zewnętrznych. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witam, chciałbym doprecyzować - ploter ucina papier nagle w połowie rysunku, czy drukuje się cała kartka, a Xref jest ucięty? A jak wyglądają wydruki do PDFa? Jaki to format papieru i jaki ploter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apietra Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ploter drukuje rysunek bez początkowego obszaru obcina np 30 cm początkowej części wydruku tak jak by była ona poza obszarem wydruku przy czym na podględzie wszystko wygląda ok). Reszta wydruku i jego zawartość jest ok a podpięte xrefy wyględają prawidłowo. PDF (robiny za pomocą pdf creator) tworzy się poprawnie i w całości. Format papieru 610x1700mm. Ploter HP T610 24''. Dodam, że problem występuje na dwóch różnych komputerach z zainstolowanym ZW CAD 2015. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Witam Proszę sprawdzić czy format papieru jest poprawnie zdefiniowany w szczególności ustawienia marginesów. Czy format jest zdefiniowany jako 610x1700mm czy 1700 na 610? Proszę jeszcze sprawdzić ustawienia sterownika drukarki i opcje czy są zdefiniowane jakieś ustawienia użytkownika czy domyślne. Jaka wersja ZWCAD+2015 jest zainstalowana? Jeśli jest to wersja z 20.09.2014r., to można wykonać aktualizację przez checkupdate. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apietra Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam Proszę sprawdzić czy format papieru jest poprawnie zdefiniowany w szczególności ustawienia marginesów. Czy format jest zdefiniowany jako 610x1700mm czy 1700 na 610? Proszę jeszcze sprawdzić ustawienia sterownika drukarki i opcje czy są zdefiniowane jakieś ustawienia użytkownika czy domyślne. Jaka wersja ZWCAD+2015 jest zainstalowana? Jeśli jest to wersja z 20.09.2014r., to można wykonać aktualizację przez checkupdate. Pozdrawiam Format papieru sprawdziłem. Marginesy również. Wszystko wydaje się być poprawne. Dziś drukowałem ten sam rysunek przy czym rzutnia została przesunięta maksymalnie w prawo. Obcięcie wynosiło zaledwie jakieś 2-3 cm rysunku z lewej strony. Wygląda to tak jakby lewy marines był ustawiony na wartość np. 50 cm. Ale w ustawieniach jest 5 mm. Wersja ZW CAD z 20.09.2014. Dziś zrobię aktualizację i zobaczymy czy to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apietra Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dziś posiedziałem jeszcze trochę nad tym problemem. W tym samym pliku stworzyłem nowy arkusz z rzutnią i o dziwo wszystko wydrukowało się prawidłowo. Następnie stworzyłem kolejny arkusz w ACAD i wydrukowałem go pod z ZW CAD i tym razem wszystko wyszło ok. Następnie postanowiłem przyciąć nowe rzutnie (przytrzut). Po zastosowaniu w/w polecenia rysunek znów wyszedł obcięty z obu nowo stworzonych arkuszy. Mam prośbę do innych użytkowników ZW CAD aby przetestowali u siebie taki wydruk z przyciętą rzutnią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam Będziemy to jutro sprawdzać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam Sprawdziłem wydruk przez pdfCreator na nowym arkuszu zarówno z nową jak i przyciętą rzutnią i nie napotkałem problemów. Wydruki wykonałem na wersji ZWCAD+2015 z dnia 27.11.2014r. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apietra Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam Przy robieniu wydruków przez pdfCreator'a też nie mam żadnych problemów. Problem występuje przy wydruku na ploter. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 ok a taki pdf na ploter jakby wysłać czy wydrukuje spod Acrobat Reader? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 ok a taki pdf na ploter jakby wysłać czy wydrukuje spod Acrobat Reader? Ja osobiście wszystkie rysunki drukuję do pdfa i trzymam razem z pdfem opisu i wszystkich załączników jakie sa w projekcie. dzieklu temu mam od razu wersję pdf całego projektu. Drukuję wszystko z pdfa - to żaden problem, mam ploter Canon IPF605. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apietra Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Puszczenie pdf'a na ploter oczywiście działa i można tak obejść ten problem tyle, że jest to zawsze dodatkowy krok a nie ze wszystkiego trzeba mieć pdf'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apietra Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Czy ktoś może potwierdzić występowanie wyżej opisanego problmeu u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam Proszę wejść w oknie drukowania ZWCAD we Właściwości->Zmień standardowe rozmiary papieru i sprawdzić ustawione marginesy dla poszczególnych formatów papieru. Pozdrawiam pawmal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja potwierdzam problemy z obcinaniem rysunków. Nie mam w tej chwili nic pod ręką ale miałem taką sytuację. Do pustego rysunku wstawiłem copy-paste całą zawartość i ustawiłem nowe rzutnie. Pomogło. Nie potrafię tego powtórzyć-nie wiem co zrobić żeby obcinało, ale jest coś na rzeczy. vernum = "2014.09.20(25578)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam Czy wydruk był wykonywany na fizyczną drukarkę czy do pdf? Czy rysunek zawierał rastry, obiekty OLE lub xrefy? Przez polecenie checkupdate można wykonać aktualizację do wersji z dnia 27.11.2014r. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) ZwCAD w wersji Architecture jest ułomny i nie dorobił się jeszcze opcji checkupdate czy chociażby ręcznie ładowanego SP1. Pisałem z żalem o tym w innym wątku że posiadacze branżówek są pod tym względem dyskryminowani. Rysunek plotowany na laserowego OCE TDS300 nie zawierał żadnych rastrów. Czysty wektorowy rysunek konstrukcyjny. Edytowane 4 Lutego 2015 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam Dziękuję za informację, ale po samym vernum nie było wiadomo, że chodzi o ZWCAD Architecture. Natomiast jeśli chodzi o to przycinanie, to też nie mamy żadnego rysunku, aby to sprawdzić i potwierdzić. Na ten moment trudno powiedzieć czy to może być związane z ustawieniami rzutni, arkusza, sterownikami czy jeszcze czymś innym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi