Sami_1 Opublikowano Poniedziałek o 14:00 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:00 (edytowane) Czy da się w ZWCad zrobić blok dynamiczny, który będzie zmieniał jednocześnie dwie wartości? Np. mam pręt zagięty pod kątem prostym w L. Stała długość pręta. Zmieniając wysokość zmienia się długość zagięcia ale długość całkowita pozostaje fix. Edytowane Poniedziałek o 14:06 przez Sami_1 Cytuj
kojacek Opublikowano Poniedziałek o 19:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:20 (edytowane) Nie jako blok dynamiczny - tylko wiązania parametryczne i nie w ZWCad tylko w AutoCAD. Wygląda to tak. Dwuelementowa Polilinia z więzami geometrycznymi (prostopadłość i poziomość), oraz więzami wymiarowymi. Segment poziomy = różnica długości całkowitej (to wyrażenie - parametr użytkownika i jest do ustawienia, traktowane jako stała) i segmentu pionowego. Jego zmienna zadana długość, powoduje zmianę długości segmentu poziomego, zgodnie z wyrażeniem. Poniżej działanie tegoż: Edytowane Poniedziałek o 19:28 przez kojacek Cytuj
dmatusz3 Opublikowano wczoraj o 06:27 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 06:27 Wiązania parametryczne zostały dodane w ZWCAD 2026 PRO i MFG. W ZWCAD Professional to będzie wyglądało w taki sposób: A to sam plik dwg z blokiem użytym na powyższym filmie Rysunek-z-blokiem-z-parametrami.dwg Martin_S i pawmal 2 Cytuj
Sami_1 Opublikowano 19 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu 5 godzin temu, dmatusz3 napisał: Wiązania parametryczne zostały dodane w ZWCAD 2026 PRO i MFG. W ZWCAD Professional to będzie wyglądało w taki sposób: A to sam plik dwg z blokiem użytym na powyższym filmie Rysunek-z-blokiem-z-parametrami.dwg Dziękuję! Cytuj
Sami_1 Opublikowano 11 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Czy jest jakieś menu (wstążka/pasek) z tymi parametrami "do włączenia"? U mnie jedyne co jest to menu "Parametryczne" ale tam niewiele jest... Na stronie ZWCad jest jakiś tutorial ale do wersji 2012 z uwagą, że już tego nie ma Szczerze mówiąc, to mam problem żeby powtórzyć to co na filmach powyżej... Założyłem jakieś wiązania ale nijak to nie działa 😞 Filmy na youtubie też nie zachęcają Mój pasek wygląda tak: a na filmach tak: Edytowane 10 godzin temu przez Sami_1 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Tworzenie więzów geometrycznych i wymiarowych dostępne jest tylko w wersji ZWCAD 2026 Professional lub MFG. W wersji Standard możemy używać tak stworzonych rysunków. Z chęcią podeślę Panu kod czasowy do wersji Professional, proszę o informacje w wiadomości prywatnej. Cytuj
Sami_1 Opublikowano teraz Autor Zgłoś Opublikowano teraz Godzinę temu, dmatusz3 napisał: Tworzenie więzów geometrycznych i wymiarowych dostępne jest tylko w wersji ZWCAD 2026 Professional lub MFG. W wersji Standard możemy używać tak stworzonych rysunków. Z chęcią podeślę Panu kod czasowy do wersji Professional, proszę o informacje w wiadomości prywatnej. Posiadam 2026 Profesional. "Z ręki" mogę dodać więzy (komendą). Tylko pasek poleceń i wstążka jest jakiś taki pusty... Nie ma wszystkich opcji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi