Recommended Posts

Posted (edited)

Czy da się w ZWCad zrobić blok dynamiczny, który będzie zmieniał jednocześnie dwie wartości? Np. mam pręt zagięty pod kątem prostym w L.

Stała długość pręta. Zmieniając wysokość zmienia się długość zagięcia ale długość całkowita pozostaje fix.

Edited by Sami_1
Posted (edited)

Nie jako blok dynamiczny - tylko wiązania parametryczne i nie w ZWCad tylko w AutoCAD. Wygląda to tak. Dwuelementowa Polilinia z więzami geometrycznymi (prostopadłość i poziomość), oraz więzami wymiarowymi. Segment poziomy = różnica długości całkowitej (to wyrażenie - parametr użytkownika i jest do ustawienia, traktowane jako stała) i segmentu pionowego. Jego zmienna zadana długość, powoduje zmianę długości segmentu poziomego, zgodnie z wyrażeniem. Poniżej działanie tegoż:

AutoCAD_param.gif

Edited by kojacek
Posted (edited)

Czy jest jakieś menu (wstążka/pasek) z tymi parametrami "do włączenia"? U mnie jedyne co jest to menu "Parametryczne" ale tam niewiele jest...

Na stronie ZWCad jest jakiś tutorial ale do wersji 2012 z uwagą, że już tego nie ma :)

Szczerze mówiąc, to mam problem żeby powtórzyć to co na filmach powyżej...

Założyłem jakieś wiązania ale nijak to nie działa 😞

Filmy na youtubie też nie zachęcają :)

Mój pasek wygląda tak:

image.png.a063d2b1e0321fc028e045fa60c9930d.png

a na filmach tak:

image.thumb.png.9c3685850aa74e12276210d050a8df37.png

Edited by Sami_1
Posted

Tworzenie więzów geometrycznych i wymiarowych dostępne jest tylko w wersji ZWCAD 2026 Professional lub MFG.

W wersji Standard możemy używać tak stworzonych rysunków.

Z chęcią podeślę Panu kod czasowy do wersji Professional, proszę o informacje w wiadomości prywatnej.

Posted
Godzinę temu, dmatusz3 napisał:

Tworzenie więzów geometrycznych i wymiarowych dostępne jest tylko w wersji ZWCAD 2026 Professional lub MFG.

W wersji Standard możemy używać tak stworzonych rysunków.

Z chęcią podeślę Panu kod czasowy do wersji Professional, proszę o informacje w wiadomości prywatnej.

Posiadam 2026 Profesional. "Z ręki" mogę dodać więzy (komendą). Tylko pasek poleceń i wstążka jest jakiś taki pusty... Nie ma wszystkich opcji.