dmatusz3 Posted October 16 Report Posted October 16 Mała zagadka. Trzeba narysować dwie linie równoległe pod kątem w zadanej odległości. Linie trzeba wpasować w profil (po lewej stronie). Po prawej stronie narysowałem poprawnie narysowane linie równoległe. Jeden koniec każdej linii musi się dokładnie przecinać w narożniku profila.
dmatusz3 Posted October 16 Author Report Posted October 16 Aha, tylko mam wrażenie, że koniec dolnej czerwonej linii nie leży w narożniku profilu.
Martin_S Posted October 16 Report Posted October 16 (edited) krok1 2 polilinie odsunięte 2 przesuecie polilinii tak ze gorna przechodzi przez naroznik 3 lokalny układ wspolrzednych (ucs object) 4 obrot 2 polilinii wzgledem punktu wspolnego dolnej linii z trapezem 5 gotowe, powrot do globalnego ucs dwg test2.dwg Edited October 16 by Martin_S dmatusz3 1
kojacek Posted October 16 Report Posted October 16 1 godzinę temu, dmatusz3 napisał: Aha, tylko mam wrażenie, że koniec dolnej czerwonej linii nie leży w narożniku profilu. f*ck...tycznie. inny sposób MateuszJ, Martin_S and dmatusz3 3
dmatusz3 Posted October 17 Author Report Posted October 17 Z pozoru proste zadanie, a trzeba się trochę namęczyć. My zaproponowaliśmy taki sposób: trzeba w jednym narożniku narysować okrąg o promieniu takim jak odległość pomiędzy liniami. Następnie narysować prostokąt pod kątem od jednego narożnika do punktu styczności z okręgiem i drugiego narożnika. Martin_S 1
dmatusz3 Posted October 22 Author Report Posted October 22 Napisaliśmy skrypt do rysowania prostokąta o określonej wysokości pod kątem. Wskazujemy przeciwległe narożniki prostokąta. Na końcu skrypt pyta, czy wykonać odbicie lustrzane prostokąta. Skrypt do pobrania tutaj: https://cad.szansa.net.pl/Skrypty_wsparcie_uzytkownikow/DiaRec---v1.22.zel Adam Klaczek and RobS 2
Recommended Posts