Chris Opublikowano Piątek o 07:07 Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:07 (edytowane) ZWCAD 2026 SP1.1 VERNUM = "26.10_2025.09.05(#19652-72a8da3fac5)_x64" (read only) Od aktualizacji programu do SP1.1 mam problem z 'blokowaniem się' programu. Dokładnie chodzi o blokowanie się obszaru modelu i braku możliwości wykonania dowolnej czynności w tym obszarze. Mogę wybierać polecenia ze wstążki, mogę wpisywać komendy w wierszu poleceń, ale nie mogę niczego wykonać w obszarze modelu. Po przeniesieniu kursora w obszar modelu, powinien pojawić się krzyż nitkowy, ale niestety kursor całkowicie znika. Obserwując wiersz poleceń mogę niby wybierać obszar, ewentualnie próbować wykonać komendę, ale nie widzę tego na monitorze (obszar modelu jest jakby zasłonięty lub zblokowany). Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Poniżej video przedstawiające zachowanie się programu w momencie pojawienia się problemu w postaci nieaktywnego obszaru modelu. Dodam jeszcze, że często pojawia się to po jakimś czasie nieaktywności programu (np. program uruchomiony, odejdę od laptopa na 20-30min, wracam, aktywuję kartę programu i okazuje się, że jest problem). Wszystkie karty, które były aktywne w momencie 'zblokowania się' programu są zablokowane, ale wystarczy, że włączę nową kartę to dla tej konkretnej karty nie ma problemu. PS. Niestety nie mogę dodać video, bo mam ograniczenie wielkości dla załącznika (plik ma około 10MB, a ograniczenie do 4.88MB) Edytowane Piątek o 07:09 przez Chris
RobS Opublikowano Piątek o 07:31 Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:31 Hej, Spróbuj zainstalowania ponownie bezpośrednio tej wersji. Dla bezpieczeństwa zwróć licencję w Menadżerze licencji (zakładka Online lub Pomoc). Odinstaluj program i zainstaluj ze strony ZWCAD 2026 SP1.1 EN
Chris Opublikowano Piątek o 07:55 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:55 Właśnie tego chciałem uniknąć...
dmatusz3 Opublikowano Piątek o 07:56 Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:56 Ja nie spotkałem się z taki zachowaniem. Zwiększyłem wielość pojedynczego załącznika. Proszę spróbować wstawić film.
Chris Opublikowano Piątek o 08:06 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:06 Wideo w załączniku. Klip wideo bez tytułu ‐ Wykonano za pomocą Clipchamp (1).mp4
pawmal Opublikowano Piątek o 08:25 Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:25 Dzień dobry, Proszę sprawdzić, która karta grafiki jest używana (jeśli są dwie na komputerze) i sprawdzić czy pomaga wyłączenie lub włączenie przyspieszenia sprzętowego na jednej i drugiej karcie po ponownym uruchomieniu programu. Przyczyną mogę być sterowniki do grafiki jeśli były aktualizowane w ostatnim czasie.
dmatusz3 Opublikowano Piątek o 08:26 Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:26 Proszę zobaczyć, być może kolor krzyża nitkowego jak taki sam jak kolor tła. Jak tak się stanie proszę spróbować zmienić kolor krzyża.
RobS Opublikowano Piątek o 08:42 Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:42 Czy masz włączony skok? Sprawdź jak program zachowuje się po wyłączeniu.
Chris Opublikowano Piątek o 08:56 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:56 3 minuty temu, RobS napisał: Czy masz włączony skok? Sprawdź jak program zachowuje się po wyłączeniu. Nie korzystam z trybu skoku (jest permanentnie wyłączony). Jeśli nawet włączy się to od razu go wyłączam. 20 minut temu, dmatusz3 napisał: Proszę zobaczyć, być może kolor krzyża nitkowego jak taki sam jak kolor tła. Jak tak się stanie proszę spróbować zmienić kolor krzyża. Sprawdzę i zweryfikuję przy następnej okazji. Wydaje mi się, że z obszarem modelu dzieje się jednak coś innego niż tylko zmiana koloru krzyża nitkowego, ponieważ zmienia się kształt ikonki 'viewcube' (jeśli tak mogę to nazwać). Widać to również na załączonym pliku video.
RobS Opublikowano Piątek o 09:03 Zgłoś Opublikowano Piątek o 09:03 Sprawdź poleceniem GRAPHICSCONFIG czy przyspieszenie sprzętowe jest włączone.
Chris Opublikowano Piątek o 09:17 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 09:17 (edytowane) ustawienia poniżej Edytowane Piątek o 09:18 przez Chris
Chris Opublikowano Piątek o 09:22 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 09:22 Postaram się w weekend wykonać czystą instalację programu w wersji SP1.1. Po weekendzie będę wiedział, czy reinstalacja rozwiązała problem. Póki co ponowne uruchomienie programu przywraca pełną funkcjonalność.
dmatusz3 Opublikowano Piątek o 09:34 Zgłoś Opublikowano Piątek o 09:34 Czy ma Pan dwie karty graficzne? Być może program uruchamia się na RTX, a po czasie bezczynności system przełącza ZWCADa na zintegrowaną kartę?
Chris Opublikowano Piątek o 10:04 Autor Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:04 Tak, mam dwie karty graficzne. Możliwe, że po czasie bezczynności przełącza się na inną kartę, ale wcześniej (przed instalacją SP1.1) nie działo się nic takiego. Na obecnym laptopie pracuję od 4 lat, więc zauważyłbym takie objawy wcześniej.
Chris Opublikowano Sobota o 13:42 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 13:42 Zrobiłem kilka testów ZWCADA 2026 na różnych plikach DWG i udało mi się trafić na jeden, który wywołuje u mnie problem ze znikającym krzyżem nitkowym (obszar modelu w oknie ZWCAD blokuje się i nie widać kursora). Zachowanie jest bardzo podobne do tego, które opisywałem powyżej (blokowanie obszaru modelu po dłuższym okresie bezczynności włączonego programu ZWCAD). Obecnie praktycznie to samo dzieje się w konkretnym pliku i mogę wywołać to bez problemu najeżdżając szybko kursorem na specyficzny fragment rysunku. Poniżej video z prezentacją problemu. Sprawdziłem to samo kopiując ten konkretny obiekt w postaci bloku do innego pliku DWG i dzieje się to samo. Sprawdziłem również czy ten sam objaw występuje w ZWCAD 2024 PRO i o dziwo działa bez problemów. Żadnego zacięcia, żadnego blokowania się obszaru modelu. W dniu 3.10.2025 o 10:26, dmatusz3 napisał: Jak tak się stanie proszę spróbować zmienić kolor krzyża. Zmiana koloru krzyża nitkowego nie pomogła. Nagrywaj_2025_10_04_15_30_17_743.mp4
Chris Opublikowano wczoraj o 05:09 Autor Zgłoś Opublikowano wczoraj o 05:09 Wykonałem reinstalację programu i w przypadku pokazanym w poprzednim poście na specyficznym pliku DWG objaw zacinania się programu (znikania krzyża nitkowego) występuje. Nie zdążyłem jeszcze zweryfikować czy występuje problem opisany w pierwszym poście tego wątku.
pawmal Opublikowano wczoraj o 07:08 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:08 Proszę wyłączyć "Pokaż dynamiczne menu uchwytu" i sprawdzić działanie.
Chris Opublikowano wczoraj o 07:46 Autor Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:46 (edytowane) 46 minut temu, pawmal napisał: Proszę wyłączyć "Pokaż dynamiczne menu uchwytu" i sprawdzić działanie. Zmiana ustawienia nie rozwiązała problemu. W pliku DWG, który wysłałem na maila krzyż nitkowy znika dalej... Edytowane wczoraj o 07:55 przez Chris
dmatusz3 Opublikowano wczoraj o 07:58 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:58 Na filmie przy rysowaniu linii w pasku poleceń pojawia się taki komunikat Nie mogę wywołać czegoś takiego u siebie. Czy coś takiego pojawia się przy większej ilości operacji? Proszę spróbować wyłączyć przyspieszenie sprzętowe i spróbować ponownie. Teraz też mieliśmy podobny problem na czacie pomocy technicznej. Użytkownik ma RTX 3070 i ZWCAD 2026 SP1.1 Program dział bez problemu, natomiast w piątek wykonał aktualizację sterowników karty graficznej do najnowszej wersji i kilka razy zaniknął krzyż nitkowy. Bardzo proszę o podanie wersji sterownika karty graficznej. Co prawda nie mamy RTX 3070, ale inne RTX, spróbujemy zaktualizować i będziemy sprawdzać.
Chris Opublikowano wczoraj o 08:26 Autor Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:26 20 minut temu, dmatusz3 napisał: Na filmie przy rysowaniu linii w pasku poleceń pojawia się taki komunikat Ten komunikat pojawił mi się tylko ten jeden raz (szczęście w nieszczęściu 😉 , że udało mi się to uchwycić na nagraniu) Poniżej wersja sterowników karty graficznej: Sprawdzałem ten plik na ZWCAD 2024 PRO (mam zainstalowany równolegle) i nie mam żadnych problemów. Wszystko chodzi płynnie, bez żadnych zacięć.
dmatusz3 Opublikowano wczoraj o 12:16 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:16 3 godziny temu, Chris napisał: Sprawdzałem ten plik na ZWCAD 2024 PRO (mam zainstalowany równolegle) i nie mam żadnych problemów. Wszystko chodzi płynnie, bez żadnych zacięć. Wspomaganie sprzętowe grafiki jest cały czas rozwijane, dodawane są nowe obiekty. Również część kodu jest przepisywana w celu wykorzystania karty graficznej. Pewne funkcje mogły być jeszcze niewspomagane w 2024. Prosiłbym jeszcze z zrzut ekranu z polecenia dxdiag z zakładką karty graficznej, np. coś takiego
Chris Opublikowano wczoraj o 12:40 Autor Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:40 Poniżej zrzut ekranu dla obu monitorów. dmatusz3 1
dmatusz3 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Dziękuję bardzo za wszystkie informację i przesłanie plików. Udało się nam powtórzyć problem na rysunku. Przesłaliśmy opis wraz z filmami do ZWSOFT. Jak będę coś wiedział to napiszę informację w tym wątku. Pozdrawiam
Chris Opublikowano 11 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Dziękuję za info. Pozdrawiam, BTW. Od reinstalacji programu w niedzielę do teraz nie wystąpił problem opisany w pierwszym poście tego wątku (blokowanie się ekranu modelu i zanik krzyża nitkowego po dłuższej bezczynności programu ZWCAD). Edytowane 10 godzin temu przez Chris
Rekomendowane odpowiedzi