Miecho Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Witam. Od 2 tygodni walczę z nauka cad'a korzystając z ZWCAD. Niemam doświadczenia w programach tego typu. Jedynie co to mam w średnim stopniu opanowany Google Sketchup 7.0, 8.0 Proszę o sprawdzenie załączonych rysunków. Żeby nikogo niczym nie sugerować później podam z czym mam problem. Mapka wykonana w google sketchup (jednostki metry) na podstawie skanu oryginalnej mapy, potem export do dwg i dalej walca w cad. Nie mam wykształcenia architektonicznego (będą niezgodności grubości lini itp), jestem ogrodnikiem. W zeszłym roku mało co nie uwaliłem przetargu bo się nie mogłem doprosić o plany w cadzie od pana architekta, a potem naniesienie poprawek powykonawczych. Stąd moja walka, w tym roku juz sam sobie poradzę :) osiedle_ramka.dwg Ramka CAD A4.dwg ramka A4poz.dwg
pawmal Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Witam Na czym polega problem? Pozdrawiam
Miecho Posted February 1, 2013 Author Report Posted February 1, 2013 1. W sketchup'ie mam ustawione jednostki na 'metry' 2. po imporcie prosta która miała 8m w cad'ie ma 8 jednostek, ale wiele kreskowań np. uzyta tutaj kostka ma nieodpowiedznie wymiara, a jakja za bardzo zmniejsze to znika ?! 3. po zwymiarowaniu chciał bym aby wyswietlało mi wymiary jako metry 4. w takich proporcja tabelka rysunkowa ma 230 jednostek a nie milimetrów, jak przeskalowałem rysunek proporcjonalnie do ramiki to mi zabrakło w wydruku skali jest do 1:100 Wydruk - tu jest najgorzej Jezeli ustawie pole wydruku i rzutnie prawidłowo jak zrobić zeby punkt 0,0 (lewy dolny naroznik ramki) z modelu znalazł sie w dolnym narożniku rzutni? Czy jakos mozna raz zdefiniowac rozmiary papieru dla danej drukarki? zebym za kazdym razem nie musiał zmieniac marginesów, a na liscie dostepnych miał tylko interesujace mnie formaty tzn A3 oraz A4? Kurcze mam wiele pytań, siedze nad tym sofetm od niedawna, a niemam nikogo obeznanego pod reka, korzystam s kursu na www.zwcad.pl oraz skryptu z SGGW "AutoCad w architekturze krajobrazu - wprowadzenie" chyba jedyna pozycja w tym temacie
dmatusz3 Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Witam na forum, jakiej wersji ZWCAD Pan używa? Który z 3 rysunków pochodzi ze Sketchup? Chodzi mi o ten zaraz po eksporcie, bez zmieniania w ZWCAD. Pozdrawiam
Miecho Posted February 2, 2013 Author Report Posted February 2, 2013 ZWcad 2012 wer 2011.10.30(17176) warstwa "mapa terenu" jest zaimportowana ze sketchupa zmieniłem tylko kolor kreski bo słuzyła mi jako "podkład" Załaczam plik który powstał w Sketchupie>Export>3D model>typ pliku autocad - dwg SU_export_do_ZWCAD.dwg
dmatusz3 Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 W załączeniu przesyłam plik po zmianie kolorów w ZWCAD, oraz film jak to zrobiłem. Kolory warstw były ustawione jako RGB i na ciemnym tle nie było ich widać (chyba, że tak było specjalnie). Myślę, że w zasadzie będziemy narazie używać tylko przestrzeni modelu. Co dalej? Wymiarujemy, czy wstawiamy ramkę rysunku? Czy za wymiarem ma być symbol jednostki? Pozdrawiam SU_export_do_ZWCAD_v01.dwg forum-zwcad-001.mp4
Miecho Posted February 3, 2013 Author Report Posted February 3, 2013 W załączeniu przesyłam plik po zmianie kolorów w ZWCAD, oraz film jak to zrobiłem. Kolory warstw były ustawione jako RGB i na ciemnym tle nie było ich widać (chyba, że tak było specjalnie). RGB przeszło z poprzedniego programu, w ZW korzystam tylko z 250. Ustawiłem ciemny, bo na nim rysowałem kontury interesujacych mnie rabat - cała posesja niejest przedmiotem projektu, a mapka dostarczona przez inwestora jest nieaktualna. Myślę, że w zasadzie będziemy narazie używać tylko przestrzeni modelu. Co dalej? Wymiarujemy, czy wstawiamy ramkę rysunku? Czy za wymiarem ma być symbol jednostki? Wolał bym opanować ramke z odpowiednia skalą - niewiadomo kto bedzie realizował wykonanie. Nanosząc wymiary na cały projekt to zrobi sie meksyk?? Jednostki dodajemy w stylu wymiarowania? Zmień>Podstawowejednosti>Przyrostek ? Wczoraj zrobiłem wydruki z poziomu arkusza bez ramki i skali - dopasowałem rozmiar przełaczając się na model. W jednym arkuszu przypisały mi sie warstwy do rzutni, a w drugim nie - ba sa na takim samym obszarze papieru, dla tej samej drukarki w formacie A3 Jak prawidłowo korzystac z Narzędzia dodatkowe>Narzedzia>kopiuj cechy kreskowania sklodowskiej_z_arkuszami.dwg
dmatusz3 Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 To co napiszę będzie bardzo kontrowersyjne :) Ale sam pracuję w ten sposób i nie używam przestrzeni papieru (świadomie). Rysunek wykonuję w skali 1:1. Następnie wstawiam ramkę w skali 1:1 i skaluję ramkę tak, aby obejmowała rysunek. Wartość o jaką przeskaluję ramkę jest skalą rysunku. Pokazałem to na filmie. Jak prawidłowo korzystac z Narzędzia dodatkowe>Narzedzia>kopiuj cechy kreskowania Narzędzie służy do kopiowania właściwości kreskowania. Wskazujemy istniejące kreskowanie, i okno kreskowania odczytuje właściwości. sklodowskiej_z_arkuszami_v00.dwg ramka-arkusza.mp4
Miecho Posted February 8, 2013 Author Report Posted February 8, 2013 Poradziłem sobie w ten sposób że dodałem na każdy wydruk podziałkę od 1 do 10m jak na mapach (każda rabata osobno). oszczędziło mi to skalowania każdego fragmentu planu do ramki. Sposób nieważny - pierwszy projekt w cad'zie zrobiony, zatwierdzony, zapłacony :D Rysunek wykonuję w skali 1:1. Następnie wstawiam ramkę w skali 1:1 i skaluję ramkę tak, aby obejmowała rysunek.Wartość o jaką przeskaluję ramkę jest skalą rysunku. a odwrotnie? na teranach zieleni głównie pracujemy na skalach 1:100, 1:200 i 1:500 - przeskalowac ramke o skale 500 i dopasowac do okna? Narzędzie służy do kopiowania właściwości kreskowania. Wskazujemy istniejące kreskowanie, i okno kreskowania odczytuje właściwości. Niewyswietla mi sie zadne okno, poprosty wskazuje jedno kreskowanie, potem drugie - działa jak uzgodnij cech. Nawet jak otworze okno kreskowania ręcznie to niema tam wartości ze wskazanego kreskowania. Ale ważne, że wogle działa. Czy w zwcad, jest mozliwość miany edycji bloku wstawionego? tzn mam wstawiony 1 blok kilka razy (kolor byblock lub bylayer) teraz zaznaczam jeden i jakos edytuja, czy reszta tych samych bloków też się zmieni?
gruzin Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Sposób nieważny - pierwszy projekt w cad'zie zrobiony, zatwierdzony, zapłacony Zgoda w pierwszym projekcie sposób jest nieważny, ale tylko w pierwszym. a odwrotnie? na teranach zieleni głównie pracujemy na skalach 1:100, 1:200 i 1:500 - przeskalowac ramke o skale 500 i dopasowac do okna? NIGDY nie powinno sie rysowac w skali innej niz 1:1. Rysuj w "m" "cm" lub innej dowolnej jednostce długości - ale zawsze 1:1. Wydrukować można później w każdej skali. Czy w zwcad, jest mozliwość miany edycji bloku wstawionego? tzn mam wstawiony 1 blok kilka razy (kolor byblock lub bylayer) teraz zaznaczam jeden i jakos edytuja, czy reszta tych samych bloków też się zmieni? Tak, reszta bloków sie zmieni (wyjątkiem jest edytowanie atrybutów w bloku). Klikamy prawym przyciskiem myszy na blok i wybieramy "edycja lokalna bloku" "edit block in-place". pozdrawiam
Recommended Posts