Numerowanie arkuszy - Zmienne lisp - brak na liście zmiennych [Rozwiązany]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ZWCAD 2020. Chciałabym załadować lisp o nazwie totallayout (pobrany z tej strony: https://forums.autodesk.com/t5/visual-lisp-autolisp-and-general/current-number-of-layout-as-a-field-autocad-not-using-ctab/td-p/9296584_, w taki sposób aby wyświetlał się na liście pól. Niestety nie pokazuje mi się lista zmiennych lisp. Czy mam wykonać jeszcze jakąś czynność? Będę wdzięczna za pomoc, jestem totalnym laikiem w kwestii lisp. 

lista aplikacji.png

lista pol 2.png

lista pol 3.png

lista pól 1.png

Opublikowano

Dzień dobry,

sprawdziliśmy LISP i działa poprawnie - można to sprawdzić np. poleceniem

(print totalLayouts)

image.png

Natomiast tej zmiennej LISP nie możemy wylistować w oknie FIELDS ani wstawić do pola.

Sprawdziłem w AutoCADdzie i tam też jest tak samo.

image.png

Proszę nam napisać co chciałby pani uzyskać (jaki efekt ostateczny).

Może uda się to zrobić na inny sposób?

Opublikowano

Dzień dobry

Chciałabym aby na layoucie wstawić dwa pola, z których jedno podaje nazwę lub najlepiej numer aktualnego layoutu, a drugie sumę layoutów. Czyli wyrażenie typu strona "1" z "5", przy czym to co jest w cudzysłowie to pole, które działa automatycznie. To jest też opisane i pokazane na tej stronie:

https://www.cadforum.cz/en/total-number-of-layouts-as-a-field-tip11171

Wydaje się, że w Autocad da się użyć funkcji totallayout jako zmiennej dla pól.

Pod tym linkiem jest też zaproponowane rozwiązanie z użyciem skryptu PageOf, ale jest to plik vlx i nie umiem go załadować. Przypuszczam, że moja wersja zwcada nie obsługuje tego typu plików, dlatego szukałam innej opcji. Ogólnie chciałabym umieć wstawiać pliki lisp w formie pól. 

Dla przykładu załączam tabelkę, w której ta opcja prawdopodobnie działa, ale plik pochodzi z autocada i w moim zwcadzie te pola nie są automatycznie zmieniane. Mogę ręcznie wpisać wyrażenie (np. 1/2) na liście atrybutów, ale chciałabym, żeby to się "samo" zrobiło 😉

image.thumb.png.ce5692bee8a961ea30cb5f6c1562ccd0.png

Opublikowano
3 godziny temu, dmatusz3 napisał:

Natomiast tej zmiennej LISP nie możemy wylistować w oknie FIELDS ani wstawić do pola.

Sprawdziłem w AutoCADdzie i tam też jest tak samo.

image.png

W Ac możemy wstawić zmienną do pola, pod warunkiem że Ac nie jest LT: 

layall.png

Opublikowano

W moim przypadku nazwa jest zbyt długa, dlatego wolałabym liczbę porządkową arkusza, ale dzięki i tak. 

Jeśli chodzi o pozostałe kwestie - rozumiem, że nie da się w ZWCAD 2020 używać lisp jako pól? Czy chodzi tylko o tą zmienną totallayouts, czy to jest ogólna zasada?

Opublikowano

Obecnie ogólnie nie można używać pół jako LISP.

Wysłaliśmy zapytanie do ZWSOFT kiedy to będzie dostępne.

Pomysł jest teraz taki, żeby utworzyć blok z atrybutami, np.

"Arkusz X z Y"

gdzie X i Y będą atrybutami zmienianymi przez LISP.

Czy takie coś byłoby wystarczające?

Opublikowano

Prawdopodobnie tak, ale nie jestem pewna jak to zrobić. To znaczy jak dodać LISP do atrybutów. Tak jak pisałam, jestem w tym trochę zielona ;).

Opublikowano (edytowane)

Co ciekawe, jeśli się wstawi do bloku (w moim przypadku do tabelki) pole z odniesieniem do obiektu i wskaże blok NumerArkusza, to w opcjach pojawia się zarówno aktualny arkusz jak i Wszystkiearkusze jako opcje do wyboru. To jest dokładnie to czego potrzebowałam. Jeszcze raz dziękuję :)

image.png.1ae2b365f05324b9f2ae4085bb8f589c.png

Edytowane przez MPJ
  • dmatusz3 zmienił(a) tytuł na Numerowanie arkuszy - Zmienne lisp - brak na liście zmiennych [Rozwiązany]
  • dmatusz3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.