Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, czy spotkał się ktoś z programem lub lispem do autocada który rysuje polilinie zakończone grotem, w taki sposób jak przedstawiam w zał.? Jest świetny program pana kojacek o nazwie arrow.fas, ale niestety on rysuje polilinie złożone tylko z 2 punktów, a ja potrzebuję więcej niż 2 punkty do narysowania polilinii. Będę wdzięczny za pomoc.

Zrzut ekranu 2025-05-05 231636.png

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie o takie rysowanie mi chodzi. Szerokość polilini idzie zmienić komendą b[szerokosc], tylko problem zostaje w wyglądzie grotu - zostaje niezmieniony, i jak poszerzyłem polilinię to grot malutki zostaje. Może w kodzie da się ustawić jego wymiary?

Edytowane przez zonikpl
Opublikowano

Rozmiary grotów są zdefiniowane pod koniec kodu.

Grot na początku

• linijka 63 - 2.5 to długość grotu
  • linijka 65 - 0.833 to szerokość grotu

Grot na końcu

• linijka 70 - 2.5 to długość grotu
  • linijka 72 - 0.833 to szerokość grotu

Wartości musisz dobrać metodą prób i błędów odpowiednio do skali rysunku i własnych preferencji.

06-05-202511_02_17.png.da5b0665c7006d11086da3223b4c1d07.png

Opublikowano

Działam z gpt, bo sam nie za dużo wiem o programowaniu, już jestem na etapie wpisywania szerokości polilinii, szr i długości grota, nie możemy tylko sobie wraz z gpt poradzić aby kod zapamiętywał ostatnie ustawienia, to by przyspieszyło rysowanie strzałek. Poniżej lsp 

strzalka5.lsp

Opublikowano

Zmodyfikowałem skrypt który wysłałeś.

Teraz po wgraniu skryptu do CADa musisz określić długość i szerokość grotu oraz szerokość polilinii.

Wartości zostają zapisane i będą użyte przy kolejnym wywołaniu funkcji PArrow.

Jak będziesz chciał zmienić wygląd grotów i polilinii to wpisz polecenie PArrowSettings i wprowadź nowe dane.

PArrow + Settings.lsp

Opublikowano (edytowane)

Coraz bliżej perfekcji działania kodu. Dziękuję za poprawkę kodu, nie działa u mnie komenda parrowsettings, możesz podpowiedzieć co z tym zrobić, wpisałem w kodzie inną komendę ale nic to nie pomogło.

Jak się z tym uporam to zrobię wstawianie na określonej warstwie z określonym kolorem.

Edytowane przez zonikpl
Opublikowano
Godzinę temu, zonikpl napisał:

Coraz bliżej perfekcji działania kodu. Dziękuję za poprawkę kodu, nie działa u mnie komenda parrowsettings, możesz podpowiedzieć co z tym zrobić, wpisałem w kodzie inną komendę ale nic to nie pomogło.

Jak się z tym uporam to zrobię wstawianie na określonej warstwie z określonym kolorem.

polecenie parrowsettings działa - nie wiedziałem że trzeba to wpisac w konsoli - dziękuję