Byszek25 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia Witam, chciałem podpytać czy ma ktoś jakieś doświadczenie lub po prostu zna temat i chciałby pomóc z jedną rzeczą z projektem który zacząłem robić dla siebie i napotkałem pewien problem z symetrią w chwytaku. Nie wiem w jakim miejscu powinny się znaleźć otwory aby sztywny łącznik pomiędzy ramionami symetrycznie zamykał obydwa ramiona. Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Wtorek o 13:03 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:03 Nie jestem pewien czy widać kompletny mechanizm. Czy tam jest użyty tylko jeden siłownik, który łączy oba ramiona chwytaka? Trudno będzie to zrobić w ten sposób. W przypadku, gdy użyty jest jeden siłownik, to patrząc na kinematykę na rysunku poniżej nie będzie można zamknąć ramion. W dniu 14.04.2025 o 13:51, Byszek25 napisał: Byszek25 1 Cytuj
Byszek25 Opublikowano Środa o 11:54 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 11:54 dodałem drugi siłownik i tak to wygląda, jednak nie wiem już sam które dane mam zmieniać aby uzyskać symetrię. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Środa o 12:17 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:17 Czy może Pan wyeksportować model np. do formatu STEP, żebyśmy mogli otworzyć w ZWCAD i zobaczyć więcej szczegółów? Cytuj
Byszek25 Opublikowano Środa o 13:19 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 13:19 Godzinę temu, dmatusz3 napisał: Czy może Pan wyeksportować model np. do formatu STEP, żebyśmy mogli otworzyć w ZWCAD i zobaczyć więcej szczegółów? Dobrze przesyłam plik, z góry powiem że kilka rzeczy jest niedbale zrobionych ponieważ składam ten model już kilka razy z poprawkami. złożenie.zip Cytuj
pawmal Opublikowano Czwartek o 06:32 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 06:32 Witam, ja bym ten uchwyt lewy obrócił nieco w lewo, aby wyjściowe kierunki przesunięcia na końcach łącznika były zbliżone w celu zapewnienia takiego samego ruchu zarówno z lewej jak i z prawej strony. Podobna kwestia może być z siłownikiem. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Czwartek o 08:54 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:54 Z tego co pamiętam, to stosowało się np. takie układy z jednym siłownikiem i łącznikiem o stałej długości. Przepraszam za rysowanie schematyczne, ale przedstawiłem samą myśl. Długości i położenia połączeń trzeba oczywiście dobrać dokładnie. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Sobota o 14:12 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:12 Do ZWCAD 2026 wprowadzona została parametryzacja. Postanowiłem ją wykorzystać do pokazania jak taki mechanizm otwierania ramion chwytaka może działać. Poniżej załączam animacje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi