Recommended Posts

Posted

Witam, chciałem podpytać czy ma ktoś jakieś doświadczenie lub po prostu zna temat i chciałby pomóc z jedną rzeczą z projektem który zacząłem robić dla siebie i napotkałem pewien problem z symetrią w chwytaku. Nie wiem w jakim miejscu powinny się znaleźć otwory aby sztywny łącznik pomiędzy ramionami symetrycznie zamykał obydwa ramiona. Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź.

chwyt.jpg

chwyt4.jpg

chwyt2.jpg

chwyt3.jpg

Posted

Nie jestem pewien czy widać kompletny mechanizm. Czy tam jest użyty tylko jeden siłownik, który łączy oba ramiona chwytaka?

Trudno będzie to zrobić w ten sposób.

W przypadku, gdy użyty jest jeden siłownik, to patrząc na kinematykę na rysunku poniżej nie będzie można zamknąć ramion. 

W dniu 14.04.2025 o 13:51, Byszek25 napisał:

chwyt2.jpg

Posted
Godzinę temu, dmatusz3 napisał:

Czy może Pan wyeksportować model np. do formatu STEP, żebyśmy mogli otworzyć w ZWCAD i zobaczyć więcej szczegółów?

Dobrze przesyłam plik, z góry powiem że kilka rzeczy jest niedbale zrobionych ponieważ składam ten model już kilka razy z poprawkami.

złożenie.zip

Posted

Witam, ja bym ten uchwyt lewy obrócił nieco w lewo, aby wyjściowe kierunki przesunięcia na końcach łącznika były zbliżone w celu zapewnienia takiego samego ruchu zarówno z lewej jak i z prawej strony. Podobna kwestia może być z siłownikiem.

2025-04-17 08_20_25.png

Posted

Z tego co pamiętam, to stosowało się np. takie układy z jednym siłownikiem i łącznikiem o stałej długości.

Przepraszam za rysowanie schematyczne, ale przedstawiłem samą myśl. Długości i położenia połączeń trzeba oczywiście dobrać dokładnie.

image.png