Byszek25 Posted April 14 Report Posted April 14 Witam, chciałem podpytać czy ma ktoś jakieś doświadczenie lub po prostu zna temat i chciałby pomóc z jedną rzeczą z projektem który zacząłem robić dla siebie i napotkałem pewien problem z symetrią w chwytaku. Nie wiem w jakim miejscu powinny się znaleźć otwory aby sztywny łącznik pomiędzy ramionami symetrycznie zamykał obydwa ramiona. Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź. Quote
dmatusz3 Posted April 15 Report Posted April 15 Nie jestem pewien czy widać kompletny mechanizm. Czy tam jest użyty tylko jeden siłownik, który łączy oba ramiona chwytaka? Trudno będzie to zrobić w ten sposób. W przypadku, gdy użyty jest jeden siłownik, to patrząc na kinematykę na rysunku poniżej nie będzie można zamknąć ramion. W dniu 14.04.2025 o 13:51, Byszek25 napisał: Byszek25 1 Quote
Byszek25 Posted April 16 Author Report Posted April 16 dodałem drugi siłownik i tak to wygląda, jednak nie wiem już sam które dane mam zmieniać aby uzyskać symetrię. Quote
dmatusz3 Posted April 16 Report Posted April 16 Czy może Pan wyeksportować model np. do formatu STEP, żebyśmy mogli otworzyć w ZWCAD i zobaczyć więcej szczegółów? Quote
Byszek25 Posted April 16 Author Report Posted April 16 Godzinę temu, dmatusz3 napisał: Czy może Pan wyeksportować model np. do formatu STEP, żebyśmy mogli otworzyć w ZWCAD i zobaczyć więcej szczegółów? Dobrze przesyłam plik, z góry powiem że kilka rzeczy jest niedbale zrobionych ponieważ składam ten model już kilka razy z poprawkami. złożenie.zip Quote
pawmal Posted April 17 Report Posted April 17 Witam, ja bym ten uchwyt lewy obrócił nieco w lewo, aby wyjściowe kierunki przesunięcia na końcach łącznika były zbliżone w celu zapewnienia takiego samego ruchu zarówno z lewej jak i z prawej strony. Podobna kwestia może być z siłownikiem. Quote
dmatusz3 Posted April 17 Report Posted April 17 Z tego co pamiętam, to stosowało się np. takie układy z jednym siłownikiem i łącznikiem o stałej długości. Przepraszam za rysowanie schematyczne, ale przedstawiłem samą myśl. Długości i położenia połączeń trzeba oczywiście dobrać dokładnie. Quote
dmatusz3 Posted April 19 Report Posted April 19 Do ZWCAD 2026 wprowadzona została parametryzacja. Postanowiłem ją wykorzystać do pokazania jak taki mechanizm otwierania ramion chwytaka może działać. Poniżej załączam animacje. pawmal and Martin_S 2 Quote
Recommended Posts