Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czasie kopiowania wymiarów z AutoCAD następuje utrata stylu wymiarowania. Dokładnie to nowy styl sie pojawia, ale nie jest on taki jak w AC. Przechodzi tylko rodzaj czcionki wymiaru (z utratą proporcji), a pozostałe właściwości pozostają standardowe.

Współpraca tych dwóch programów jest sprawą kluczową. Wszyscy współpracownicy działają na AutoCad, ale polityka związana z kosztownym upgrad'em jest koszmarna i powoli poszukujemy czegoś alternatywnego.

Jeżeli uda mi się rozwiązać te problemy, to mimo wolniejszej pracy w porównaniu z AC zdecyduję się chyba na ZWC.

Opublikowano

Proszę o informację jak Pan kopiuje wymiary.

Jeśli poprzez schowek systemowy (kopiuj w AC i wklej do ZWCADa), to taka operacja raczej nie zmienia już istniejącego stylu wymiarowania w rysunku docelowym.

Jeśli jednak taki styl wymiarowania nie istnieje w rysunku docelowym, to jest tworzony i niektóre parametry się przenoszą (przenosi się między innymi skala globalna).

Natomiast krój i szerokość czcionki jest pobierana ze stylu tekstu.

Jeśli więc kopiowany wymiar ma tekst z czcionką simplex.shx o wsp. szerokości 0.7, a styl w docelowym rysunku (o tej samej nazwie) to txt.shx o wsp. szerokości 1, to do wklejonego wymiaru zostanie przyjęty ten drugi styl.

Tak samo wygląda to przy kopiowaniu wymiarów w ZwCAD pomiędzy zakładkami.

Jeśli natomiast, rysunek z AC jest otwierany w ZW jako plik, to wymiary i czcionki powinny wyglądać identycznie, chyba, że w AC jest zastosowany jakiś nietypowy krój.

Wtedy ZwCAD podstawia swoją czcionkę, która może się różnić od oryginału.

Pozdrawiam

Dariusz Matuszek

Opublikowano

Jeśli chodzi o kopiowanie to brakuje mi (albo nie wiem gdzie jest) funkcji kopiowania między dwoma otwartymi plikami w ten sam punkt układu współrzędnych - w AC przeciąga się z prawym przyciskiem myszy obiekt z okna wybierając w drugim oknie "past to orig coords".

Jest to o tyle istotne, że praca na dużych plikach w ZWC trochę się muli i dla odciążenia plików poszczególne kondygnacje dużego budynku można robićna oddzielnych plikach jednoczenie otwartych - to stara metoda z czasów powolnych komputerów. Tu szybki kopiowanie obiektów z pliku do pliku na zasadzie przeciągnięcia było by dużym ułatwieniem. Tym bardziej, że interfejs jest stworzony do pracy na wielu plikach.

Niby jest pod prawym klawiszem Paste to Oryginal Coordinates , ale nie wiem czemu nie umiem się tym posłużyć ...

A jeśli nie to jest to mój postulat do "Sprytnych Małych Rączek" - oczywiście bez obrazy

Opublikowano

Witam,

Paste to Oryginal Coordinates działa w sumie dobrze, ale wymaga użycia opcji Copy With Base Point.

Można to zrobić tak:

Edit --> Copy With Base Point, zaznaczamy obiekt do skopiowania, ENTER, a następnie podajemy tak zwany "punkt wstawienia", np, z klawiatury 0,0 i ENTER.

Teraz przechodzimy do innego rysunku i klikamy na funkcje Edit --> Paste to Oryginal Coordinates, i wpisujemy na klawaturze 0,0 i ENTER.

Powinno zadziałać.

Jeśli nie użyjemy funkcji Copy With Base Point, to punkt "uchwycenia" skopiowanych elementów będzie dowolny.

Pozdrawiam

Dariusz Matuszek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.