Crea00 Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Opublikowano 2 Lutego Dzień dobry. Chciałbym podzielić się kilkoma małymi chochlikami, które zauważyłem podczas pracy w programie. 1. Narzędzie Strzałki - Wstawiane elementy niezależnie od wyboru ich stanu (Projektowany, Istniejący, Tymczasowy...) Wstawiane są na aktualnie ustawioną warstwę. 2. Narzędzie Oznaczenie Pasów Ruchu - Znak wstawiany jest na właściwą warstwę, lecz elementy w bloku znaku (białe strzałki) są na aktualne warstwie podczas generowania znaku. 3. Tworzenie tablic kierunkowych - Tu przydałaby się opcja aby umożliwić wstawienie nazwy miejscowości z białym tłem oraz w samej tablicy dodatkowych tabliczek jak na przykładzie poniżej (z kierunkami do autostrady A4) Cytuj
Crea00 Opublikowano 2 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 4. Bramownice - Można by dodać typ konstrukcji - bramownice pod VMS, znaki drogowskazowe E - Przydatne w przypadku organizacji ruchu na drogach ekspresowych, autostradach aby na schemacie pokazać jak są zawieszone nad pasami ruchu znaki drogowskazowe. https://tioman.pl/produkt/bramownica/ 5. Znaki zmiennej treści - nie działa wstawianie VMS pomimo wpisania treści komunikatu Edytowane 2 Lutego przez Crea00 Cytuj
kruszynski Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego W dniu 2.02.2025 o 11:09, Crea00 napisał: 1. Narzędzie Strzałki - Wstawiane elementy niezależnie od wyboru ich stanu (Projektowany, Istniejący, Tymczasowy...) Wstawiane są na aktualnie ustawioną warstwę. 2. Narzędzie Oznaczenie Pasów Ruchu - Znak wstawiany jest na właściwą warstwę, lecz elementy w bloku znaku (białe strzałki) są na aktualne warstwie podczas generowania znaku. Dziękuję za zgłoszenie, sprawdziłem i potwierdzam problem. Przygotujemy aktualizację i udostępnimy najszybciej jak się uda. W dniu 2.02.2025 o 11:09, Crea00 napisał: 3. Tworzenie tablic kierunkowych - Tu przydałaby się opcja aby umożliwić wstawienie nazwy miejscowości z białym tłem oraz w samej tablicy dodatkowych tabliczek jak na przykładzie poniżej (z kierunkami do autostrady A4) W obecnej wersji jest już taka możliwość, Nazwę należy wpisac w nawiasach kwadratowych np [Centrum] Jak na załączonym obrazku. Crea00 i RobS 1 1 Cytuj
kruszynski Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 23 godziny temu, Crea00 napisał: 4. Bramownice - Można by dodać typ konstrukcji - bramownice pod VMS, znaki drogowskazowe E - Przydatne w przypadku organizacji ruchu na drogach ekspresowych, autostradach aby na schemacie pokazać jak są zawieszone nad pasami ruchu znaki drogowskazowe. https://tioman.pl/produkt/bramownica/ 5. Znaki zmiennej treści - nie działa wstawianie VMS pomimo wpisania treści komunikatu 4. Dodanie takiej kratownicy jest o tyle proste, że wystarczy rysunek - widok z góry dodać do katalogu gdzie zainstalowany jest program, domyślnie c:\Szansa\ZWTraffic\2025\PL\Templates\Mounting\ Jeśli mogę prosić o taki szablon, chętnie dodam do aplikacji. Przypuszczam, że bramownice tego typu są różne w zależności od szerokości drogi. Jest kilka standardowych? czy każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie? 5. Ten problem jest znany i został rozwiązany w najnowszej aktualizacji. Na chwilę obecną ta aktualizacja jest jeszcze nieoficjalna, ale dostępna do pobrania tutaj: https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2025_Beta/ZWTraffic_2025__PL.exe Cytuj
Crea00 Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @kruszynski Tworzenie tablicy E-4 ma jakiś błąd. Po stworzeniu tablicy E-4, oraz ponownym otwarciu generatora znaków E-4 dubluje się treść ostatniego drogowskazu Przy próbie usunięcia zdublowanej treści i wpisaniu nowej, generator wstawia i tak pierwszy wygenerowany znak Po zamknięciu generatora i jego ponownym otwarciu pojawia się takie coś: Reasumując, generatorem można wstawić tylko jeden znak E-4. Aby wygenerować nową treść, trzeba wyłączyć ZWCAD i ponownie uruchomić program Cytuj
kruszynski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Opublikowano 5 Lutego Dziękuję za zgłoszenie, potwierdzam problem i przygotuję poprawkę najszybciej jak się da. Crea00 1 Cytuj
kruszynski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Opublikowano 5 Lutego @Crea00 Wszystkie z tych tematów są rozwiązane w tej wersji. https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2025_Beta/ZWTraffic_2025__PL.exe Cytuj
Crea00 Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 7 godzin temu, kruszynski napisał: @Crea00 Wszystkie z tych tematów są rozwiązane w tej wersji. https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2025_Beta/ZWTraffic_2025__PL.exe U mnie rozwiązał się problem z tablicami E-4. Pozostałe problemy pozostały bez mian (Strzałki i F-10) Cytuj
MLE Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego (edytowane) Witam. Proponuję dodanie funkcjonalności w postaci możliwości dodawania do E-17a, D-40, D-42, D-46, D-52, D-54 ich alterego czyli E-18a, D-41, D-43, D-47, D-53, D-55. Funkcjonaloność jak dla "odwróć znak" tylko po kliknięciu na wstawiony E-17a........ żeby pokazywała się opcja czy dodać alterego lub przy wstawianiu żeby pytało czy dodać odwrócony. Przy okazji D-43 a przy opcji odwróć znak, robi czyste lustro a wtedy to nie jest znak z rozporządzenia. Edytowane 17 Lutego przez MLE Cytuj
kruszynski Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego Dzień dobry Dziękuję za zgłoszenie. Dodamy taką funkcjonalność. Na chwilę obecną nie mogę zadeklarować kiedy, dam znać jak już będzie. Cytuj
MLE Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego (edytowane) W edytorze tablic F-5 po wstawieniu znaków o edytowalnej treści, nie ma możliwości zmiany danych. Edytor bloków np dla B-18 wstawia wielką literę T zamiast małej a na Tablicy nic się nie zmienia. Edytowane 18 Lutego przez MLE dodanie gif Cytuj
RobS Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego @MLE zwróć uwagę na sposób edycji, u mnie bez problemu da się zmienić wartość na znaku B-18. Najpierw wchodzę w Edycję bloku który jest znakiem F5, później wchodzę w Edycję atrybutów znaku B-18 (dwukrotnie kliknięcie lewym przyciskiem myszy na blok). Po zapisaniu zmian nowa wartość pojawia się na głównym znaku. pawmal 1 Cytuj
Crea00 Opublikowano 19 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Dzień dobry. Mam pomysł na usprawnienie pracy. Czy jest możliwość aby dla wszystkich generatorów znaków dodać opcję dodaj znak tak jak jest to w przypadku Tabliczek? Cytuj
kruszynski Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Opublikowano 20 Lutego Dzień dobry, dziękuję za zgłoszenie, dodamy. Crea00 1 Cytuj
Crea00 Opublikowano 23 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego Podczas tworzenia zbiorczej tablicy informacyjnej taki błąd: Cytuj
kruszynski Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego Dziękuję za zgłoszenie, zajmiemy się tym. Cytuj
Qdłaty Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca Dzień Dobry Mam problem z ustawieniami ogólnymi ZWTraffic tj. w ustawieniach określam wszystkie parametry jeżeli chodzi o warstwy, klikam zapisz i wszystko działa. Po ponownym uruchomieniu wszystkie zapisane ustawienia warstw są ustawione na 0. Cytuj
pawmal Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca Dzień dobry, Czy chodzi o ustawienia warstw w nowym rysunku? Jeśli tak, to na dole jest przycisk Importuj i można zaimportować ustawienia warstw z innego rysunku. W przypadku jakiegoś problemu z importem ustawień warstw, proszę przekopiować rysunek z ustawionymi warstwami do poniższej lokalizacji: C:\Szansa\ZWTraffic\2025\PL\Templates\LayersSettings Cytuj
Qdłaty Opublikowano Czwartek o 12:03 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:03 Tak, o to chodzi. Tylko to nie jest rozwiązanie problemu, jeżeli robię ustawienia ogólne to powinny być gdzieś zapisane i działać przy nowotworzonym rysunku. Znalazłem gdzie są zapisywane nazwy warstw dla rzeczy projektowanych, istniejących itd, ale nie ma tam możliwości ustawienia parametrów dla poszczególnych grup - pionowe, poziome, UBRD. Cytuj
pawmal Opublikowano Czwartek o 12:24 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:24 Proszę zapisać plik z ustawieniami rysunkowymi jako szablon dwt. W tym celu potrzeba wybrać Zapisz jako wybierając Szablon rysunku dwt np. zwcadiso.dwt. Wtedy każdy nowo rysunek będzie miał te ustawienia. Być może to będzie pomocne. Cytuj
Qdłaty Opublikowano Czwartek o 13:03 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:03 Dziękuję bardzo. Spróbuję i dam znać czy działa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi