Crea00 Posted February 2 Report Posted February 2 Dzień dobry. Chciałbym podzielić się kilkoma małymi chochlikami, które zauważyłem podczas pracy w programie. 1. Narzędzie Strzałki - Wstawiane elementy niezależnie od wyboru ich stanu (Projektowany, Istniejący, Tymczasowy...) Wstawiane są na aktualnie ustawioną warstwę. 2. Narzędzie Oznaczenie Pasów Ruchu - Znak wstawiany jest na właściwą warstwę, lecz elementy w bloku znaku (białe strzałki) są na aktualne warstwie podczas generowania znaku. 3. Tworzenie tablic kierunkowych - Tu przydałaby się opcja aby umożliwić wstawienie nazwy miejscowości z białym tłem oraz w samej tablicy dodatkowych tabliczek jak na przykładzie poniżej (z kierunkami do autostrady A4) Quote
Crea00 Posted February 2 Author Report Posted February 2 (edited) 4. Bramownice - Można by dodać typ konstrukcji - bramownice pod VMS, znaki drogowskazowe E - Przydatne w przypadku organizacji ruchu na drogach ekspresowych, autostradach aby na schemacie pokazać jak są zawieszone nad pasami ruchu znaki drogowskazowe. https://tioman.pl/produkt/bramownica/ 5. Znaki zmiennej treści - nie działa wstawianie VMS pomimo wpisania treści komunikatu Edited February 2 by Crea00 Quote
kruszynski Posted February 3 Report Posted February 3 W dniu 2.02.2025 o 11:09, Crea00 napisał: 1. Narzędzie Strzałki - Wstawiane elementy niezależnie od wyboru ich stanu (Projektowany, Istniejący, Tymczasowy...) Wstawiane są na aktualnie ustawioną warstwę. 2. Narzędzie Oznaczenie Pasów Ruchu - Znak wstawiany jest na właściwą warstwę, lecz elementy w bloku znaku (białe strzałki) są na aktualne warstwie podczas generowania znaku. Dziękuję za zgłoszenie, sprawdziłem i potwierdzam problem. Przygotujemy aktualizację i udostępnimy najszybciej jak się uda. W dniu 2.02.2025 o 11:09, Crea00 napisał: 3. Tworzenie tablic kierunkowych - Tu przydałaby się opcja aby umożliwić wstawienie nazwy miejscowości z białym tłem oraz w samej tablicy dodatkowych tabliczek jak na przykładzie poniżej (z kierunkami do autostrady A4) W obecnej wersji jest już taka możliwość, Nazwę należy wpisac w nawiasach kwadratowych np [Centrum] Jak na załączonym obrazku. RobS and Crea00 1 1 Quote
kruszynski Posted February 3 Report Posted February 3 23 godziny temu, Crea00 napisał: 4. Bramownice - Można by dodać typ konstrukcji - bramownice pod VMS, znaki drogowskazowe E - Przydatne w przypadku organizacji ruchu na drogach ekspresowych, autostradach aby na schemacie pokazać jak są zawieszone nad pasami ruchu znaki drogowskazowe. https://tioman.pl/produkt/bramownica/ 5. Znaki zmiennej treści - nie działa wstawianie VMS pomimo wpisania treści komunikatu 4. Dodanie takiej kratownicy jest o tyle proste, że wystarczy rysunek - widok z góry dodać do katalogu gdzie zainstalowany jest program, domyślnie c:\Szansa\ZWTraffic\2025\PL\Templates\Mounting\ Jeśli mogę prosić o taki szablon, chętnie dodam do aplikacji. Przypuszczam, że bramownice tego typu są różne w zależności od szerokości drogi. Jest kilka standardowych? czy każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie? 5. Ten problem jest znany i został rozwiązany w najnowszej aktualizacji. Na chwilę obecną ta aktualizacja jest jeszcze nieoficjalna, ale dostępna do pobrania tutaj: https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2025_Beta/ZWTraffic_2025__PL.exe Quote
Crea00 Posted February 4 Author Report Posted February 4 @kruszynski Tworzenie tablicy E-4 ma jakiś błąd. Po stworzeniu tablicy E-4, oraz ponownym otwarciu generatora znaków E-4 dubluje się treść ostatniego drogowskazu Przy próbie usunięcia zdublowanej treści i wpisaniu nowej, generator wstawia i tak pierwszy wygenerowany znak Po zamknięciu generatora i jego ponownym otwarciu pojawia się takie coś: Reasumując, generatorem można wstawić tylko jeden znak E-4. Aby wygenerować nową treść, trzeba wyłączyć ZWCAD i ponownie uruchomić program Quote
kruszynski Posted February 5 Report Posted February 5 Dziękuję za zgłoszenie, potwierdzam problem i przygotuję poprawkę najszybciej jak się da. Crea00 1 Quote
kruszynski Posted February 5 Report Posted February 5 @Crea00 Wszystkie z tych tematów są rozwiązane w tej wersji. https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2025_Beta/ZWTraffic_2025__PL.exe Quote
Crea00 Posted February 5 Author Report Posted February 5 7 godzin temu, kruszynski napisał: @Crea00 Wszystkie z tych tematów są rozwiązane w tej wersji. https://cad.szansa.net.pl/ZWTraffic_2025_Beta/ZWTraffic_2025__PL.exe U mnie rozwiązał się problem z tablicami E-4. Pozostałe problemy pozostały bez mian (Strzałki i F-10) Quote
MLE Posted February 17 Report Posted February 17 (edited) Witam. Proponuję dodanie funkcjonalności w postaci możliwości dodawania do E-17a, D-40, D-42, D-46, D-52, D-54 ich alterego czyli E-18a, D-41, D-43, D-47, D-53, D-55. Funkcjonaloność jak dla "odwróć znak" tylko po kliknięciu na wstawiony E-17a........ żeby pokazywała się opcja czy dodać alterego lub przy wstawianiu żeby pytało czy dodać odwrócony. Przy okazji D-43 a przy opcji odwróć znak, robi czyste lustro a wtedy to nie jest znak z rozporządzenia. Edited February 17 by MLE Quote
kruszynski Posted February 18 Report Posted February 18 Dzień dobry Dziękuję za zgłoszenie. Dodamy taką funkcjonalność. Na chwilę obecną nie mogę zadeklarować kiedy, dam znać jak już będzie. Quote
MLE Posted February 18 Report Posted February 18 (edited) W edytorze tablic F-5 po wstawieniu znaków o edytowalnej treści, nie ma możliwości zmiany danych. Edytor bloków np dla B-18 wstawia wielką literę T zamiast małej a na Tablicy nic się nie zmienia. Edited February 18 by MLE dodanie gif Quote
RobS Posted February 19 Report Posted February 19 @MLE zwróć uwagę na sposób edycji, u mnie bez problemu da się zmienić wartość na znaku B-18. Najpierw wchodzę w Edycję bloku który jest znakiem F5, później wchodzę w Edycję atrybutów znaku B-18 (dwukrotnie kliknięcie lewym przyciskiem myszy na blok). Po zapisaniu zmian nowa wartość pojawia się na głównym znaku. pawmal 1 Quote
Crea00 Posted February 19 Author Report Posted February 19 Dzień dobry. Mam pomysł na usprawnienie pracy. Czy jest możliwość aby dla wszystkich generatorów znaków dodać opcję dodaj znak tak jak jest to w przypadku Tabliczek? Quote
kruszynski Posted February 20 Report Posted February 20 Dzień dobry, dziękuję za zgłoszenie, dodamy. Crea00 1 Quote
Crea00 Posted February 23 Author Report Posted February 23 Podczas tworzenia zbiorczej tablicy informacyjnej taki błąd: Quote
kruszynski Posted February 24 Report Posted February 24 Dziękuję za zgłoszenie, zajmiemy się tym. Quote
Qdłaty Posted March 6 Report Posted March 6 Dzień Dobry Mam problem z ustawieniami ogólnymi ZWTraffic tj. w ustawieniach określam wszystkie parametry jeżeli chodzi o warstwy, klikam zapisz i wszystko działa. Po ponownym uruchomieniu wszystkie zapisane ustawienia warstw są ustawione na 0. Quote
pawmal Posted March 6 Report Posted March 6 Dzień dobry, Czy chodzi o ustawienia warstw w nowym rysunku? Jeśli tak, to na dole jest przycisk Importuj i można zaimportować ustawienia warstw z innego rysunku. W przypadku jakiegoś problemu z importem ustawień warstw, proszę przekopiować rysunek z ustawionymi warstwami do poniższej lokalizacji: C:\Szansa\ZWTraffic\2025\PL\Templates\LayersSettings Quote
Qdłaty Posted March 6 Report Posted March 6 Tak, o to chodzi. Tylko to nie jest rozwiązanie problemu, jeżeli robię ustawienia ogólne to powinny być gdzieś zapisane i działać przy nowotworzonym rysunku. Znalazłem gdzie są zapisywane nazwy warstw dla rzeczy projektowanych, istniejących itd, ale nie ma tam możliwości ustawienia parametrów dla poszczególnych grup - pionowe, poziome, UBRD. Quote
pawmal Posted March 6 Report Posted March 6 Proszę zapisać plik z ustawieniami rysunkowymi jako szablon dwt. W tym celu potrzeba wybrać Zapisz jako wybierając Szablon rysunku dwt np. zwcadiso.dwt. Wtedy każdy nowo rysunek będzie miał te ustawienia. Być może to będzie pomocne. Quote
Recommended Posts