Tworzenie definicji typu linii za pomocą MKLTYPE - jakie ograniczenia i zasady?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Usiłuję w ZWCAD stworzyć via MKLTYPE nową definicję linii, np. zawierającą znak lub tekst na początku i końcu linii. W trakcie, przy wyborze punktów początkowych i końcowych jak na załączonym zrzucie, pojawia się komunikat:
"Punkt początkowy definicji linii: 
Punkt końcowy definicji linii: Wybierz obiekty: 
Wybierz obiekty: 
znaleziono 1
Wybierz obiekty: 
znaleziono 1, 2 łącznie
Wybierz obiekty: 
 Zignorowano TEXT obiektów poza wyznaczonym dustansem!
 Punkt początkowy tekstu musi być między dwoma punktami.

Typ linii L2 został stworzony."

Nowa linia nie ma znaku "X"

Czy jest gdzieś opisana dokładniej ta zasada? Czy są jeszcze jakieś inne "tajne" zasady, nieopisane w Helpach?

W ZWCADdzie definicja linii zaczyna się zawsze "A", ... . Z AutoCADa pamiętam, opcję rozpoczzynająca definicję: "S",... . Niestety zapomniałem skutków "S". Ktoś może przypomnieć i czy działa w ZWCADzie?

Pozdrawiam, Piotr

ZWcad_MKLTYPE 1.jpg

Opublikowano

We wzorze linii pierwszym znakiem jest zawsze duża litera A, za nią przecinek, następnie wartości liczbowe rozdzielone przecinkami o następującym znaczeniu:

• liczba dodatnia – odcinek o określonej długości,
  • liczba ujemna – przerwa,
  • 0 – punkt.

W definicji np. tutaj

A,142.172658,-62.962177,["D",Standard,U=45.000000,S=34.817794,Y=52.806987],-70.506032,142.172658

S - oznacza wysokość tekstu,

U - kąt obrotu,

Y - przesunięcie w osi Y.

image.png

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Przepraszam, że na początku nie zaznaczyłem, że używam AutoCADa od blisko 40 lat, i zasady podstawowe znam. Ale dziękuję za wyrozumiałość dla nowicjuszy, do których zostałem zaliczony jako nawy na forum. 🙂

Co do filmiku to on odpowiada mojej wersji wskazywania początku i końca definiowanej linii "L1". Chodziło mi o stworzenie linii, w której odcinki jakby wchodzą w "X", jak na załączonym zrzucie. W ręcznym definiowaniu metodą prób i błędów taki efekt mogłem osiągnąć w AutoCAD 13.

image.jpeg.37ac9f34b0a3ad2cccbc349cdc464fbf.jpeg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Co prawda, nie na powyższe (ostatnie) moje pytanie. Tak, wiem, że można zmieniać skalę znaku, litery. Jednak trzeba przy tym pamiętać o korekcie parametru "Y". Dotyczyło ono osiągnięcia takiego efektu jak na obrazku, ale poprzez MKLTYPE. Ręcznie, metodą prób i błędów przy kolejnych interpolacjach, jest to możliwe, jak od początku możliwości ręcznego definiowania typów linii. Miałem nadzieję, że nowe polecenie SUPER co do idei, znacznie uprości tę procedurę.

Pozdrawiam,