powolny start z dysku SSD


maciejo
 Share

Recommended Posts

Witam.

ZWCAD - 2010.11.25(16241) - zainstalowany na nowym komputerze z Windows 7, na dysku SSD - uruchamia się wolniej, niż na starym komputerze z tradycyjnym dyskiem.

Czy ktoś z Was się z tym zetknął i wie, jaka może być przyczyna?

Dodam, że wszystkie inne programy wczytują się błyskawicznie.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam,

ZWCAD podczas startu sprawdza, czy klucz sprzętowy jest w komputerze.

Jeśli jest to odczytuje dane z klucza. To może być powodem spowolnienia.

Jeśli klucz jest w zewnętrznym rozdzielaczu, proszę spróbować przełożyć go do portu komputera.

Ewentualnie wyciągnąć i spróbować uruchomić ZWCADa bez klucza, i porównać czy będzie szybciej. Jeśli będzie szybciej to proszę sprawdzić konfigurację USB w komputerze (czy są odpowiednie sterowniki, i czy USB nie pracuje w najwolniejszym trybie).

Inne co przychodzi mi na myśl, to zaznaczone pole (w tym oknie, gdzie się wpisuje kod licencyjny) odnośnie licencji sieciowej.

Jeśli jest zaznaczone, to proszę to odznaczyć.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi.

Licencja sieciowa nie aktywowana, z kluczem i bez to samo... ale ciekawostka:

Przyszło mi do głowy, że program może z jakiegoś powodu próbować kontaktować się np. z serwerem ZWSOFT, więc odpiąłem komputer od internetu... i ZWCAD ładuje się natychmiastowo.

Zatem pytanie: Dlaczego tak jest i czy można to wyłączyć?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam,

OK, czyli chodzi o pobranie licencji.

Proszę sprawdzić, czy nie ma Pan skonfigurowanej licencji sieciowej zabezpieczonej programowo.

Pomoc --> Licencja -->Aktywacja kodem programowym --> Jeśli używają Państwo pływającej licencji sieciowej, proszę kliknąć tutaj, aby skonfigurować środowisko.

Jeśli w tym oknie są wpisane jakiekolwiek dane to proszę je usunąć.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Tak uczyniłem. Wyczyściłem pole adresu licencji sieciowej (none). Niestety nic nie pomaga.

Przeinstalowałem program, wróciłem do poprzedniej wersji, nawet powpisywałem jedynki w pola adresu serwera i portu w oknie wyboru aktywacji kluczem sprzętowym... itd, itp

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share