Bonius Posted April 4, 2012 Report Posted April 4, 2012 Witam :) Mam problem ze zmianą ustawienia kreskowania dla powierzchni brył 3D. Jeżeli w Menu/Widok/Style wizualne ustawię "Ukryj linie niewidoczne" powierzchnie zaokrąglone wyświetlają się z dadatkowym kreskowaniem tak jak w załączonym rysunku. Czy jest możliwe ustawienie wyświetlania tak aby były widoczne tylko krawędzie bez kreskowania powierzchni np. tak jak przy ustawieniu wyświetlania na "Cienowanie Gourauda linie widoczne" z tą różnicą, że cienowanie by się nie wyświetlało a tylko krawędzie? Informacje o mojej wersji ZWCAD: _VERNUM = "2011.10.30(17176)" Rysunek 1.pdf
pawmal Posted April 5, 2012 Report Posted April 5, 2012 Zmienna, która odpowiada za takie wyświetlanie, w obecnej wersji nie jest jeszcze obsługiwana.
Bonius Posted April 5, 2012 Author Report Posted April 5, 2012 Witam :) Potestowałem sobie chwilkę ustawienia zmiennej dispsilh w ZWCADZIE i jeśli dobrze zrozumiałem powyższe wypowiedzi to jeżeli zmienną DISPSILH ustawię na "On" uzyskam zamierzony efekt, ale w tej chwili ta funkcja jeszcze w ZWCADZIE nie działa. Czy dobrze rozumiem?
pawmal Posted April 5, 2012 Report Posted April 5, 2012 Dokładnie tak, zmienna dispsilh nie jest jeszcze obsługiwana.
dmatusz3 Posted April 5, 2012 Report Posted April 5, 2012 Witam, może funkcja SOLPROF by pomogła. Co prawda polecenie spłaszcza bryłę (widok jest poprawny tylko w jednym rzucie). Innym rozwiązaniem byłoby może instalacja i wczytanie modelu do KOMPAS-3D LT http://forum.projektuje.net/w-kilku-slowach-o-programie-kompas-3d-lt-vt78.htm Pozdraiwam
Bonius Posted April 5, 2012 Author Report Posted April 5, 2012 Witam :) Funkcja Solprof jest raczej dla mnie niewygodna podobnie jak użycie KOMPAS-3D LT. Chodziło mi właśnie o takie działanie jak dla dispsilh. Wydaje mi się, że pomimo, że ZWCAD nie obsługuje jeszcze zmiennej DISPSILH to pozwala zmienić jej wartość z Off na On i odwrotnie i prawdopodobnie zapisuje jej wartość w pliku DWG. Tak zapisany plik otworzyłem w przeglądarce DWG konkurencyjnej firmy i udało mi się uzyskać wydruk jak w załączonym pliku. Na dzień dzisiejszy efekt mnie zadowala :) więc wielkie dzięki za pomoc. Wierzę jednak, że w przyszłych wersjach ZWCADA zmienna DISPSILH będzie obsługiwana. P.S. Jeśli to możliwe to prosiłbym jeszcze moderatora o poprawę błędu w słowie tematu "bryly" na "bryły", za który przepraszam. Rysunek2 .pdf
Recommended Posts