Bonius Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam :) Mam problem ze zmianą ustawienia kreskowania dla powierzchni brył 3D. Jeżeli w Menu/Widok/Style wizualne ustawię "Ukryj linie niewidoczne" powierzchnie zaokrąglone wyświetlają się z dadatkowym kreskowaniem tak jak w załączonym rysunku. Czy jest możliwe ustawienie wyświetlania tak aby były widoczne tylko krawędzie bez kreskowania powierzchni np. tak jak przy ustawieniu wyświetlania na "Cienowanie Gourauda linie widoczne" z tą różnicą, że cienowanie by się nie wyświetlało a tylko krawędzie? Informacje o mojej wersji ZWCAD: _VERNUM = "2011.10.30(17176)" Rysunek 1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zmienna, która odpowiada za takie wyświetlanie, w obecnej wersji nie jest jeszcze obsługiwana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zmienna o której mowa to dispsilh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonius Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Witam :) Potestowałem sobie chwilkę ustawienia zmiennej dispsilh w ZWCADZIE i jeśli dobrze zrozumiałem powyższe wypowiedzi to jeżeli zmienną DISPSILH ustawię na "On" uzyskam zamierzony efekt, ale w tej chwili ta funkcja jeszcze w ZWCADZIE nie działa. Czy dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dokładnie tak, zmienna dispsilh nie jest jeszcze obsługiwana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Witam, może funkcja SOLPROF by pomogła. Co prawda polecenie spłaszcza bryłę (widok jest poprawny tylko w jednym rzucie). Innym rozwiązaniem byłoby może instalacja i wczytanie modelu do KOMPAS-3D LT http://forum.projektuje.net/w-kilku-slowach-o-programie-kompas-3d-lt-vt78.htm Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonius Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Witam :) Funkcja Solprof jest raczej dla mnie niewygodna podobnie jak użycie KOMPAS-3D LT. Chodziło mi właśnie o takie działanie jak dla dispsilh. Wydaje mi się, że pomimo, że ZWCAD nie obsługuje jeszcze zmiennej DISPSILH to pozwala zmienić jej wartość z Off na On i odwrotnie i prawdopodobnie zapisuje jej wartość w pliku DWG. Tak zapisany plik otworzyłem w przeglądarce DWG konkurencyjnej firmy i udało mi się uzyskać wydruk jak w załączonym pliku. Na dzień dzisiejszy efekt mnie zadowala :) więc wielkie dzięki za pomoc. Wierzę jednak, że w przyszłych wersjach ZWCADA zmienna DISPSILH będzie obsługiwana. P.S. Jeśli to możliwe to prosiłbym jeszcze moderatora o poprawę błędu w słowie tematu "bryly" na "bryły", za który przepraszam. Rysunek2 .pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi