GrzegorzBe Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Nie posiadam MS Excel. Open Office jest domyślnym i jedynym programem do otwierania plików *.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Proszę podesłać tą tabelkę - będzie łatwiej coś testować. Możliwe, że występuje błąd w samym pliku .xls, który będzie widoczny dopiero po sprawdzeniu go od strony programowej (lisp, VC++ itp.) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzBe Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Załączam testowany plik. Będę wdzięczny za każdą pomocną radę. test excela.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Ja obchodzę ten "problem" poprzez wklejanie specjalne ... w razie edytowania i korekty kasowanie i wstawienie ponowne znowu poprzez wklejanie specjalne (ZWCAD Entities) Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Martin_S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzBe Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 #Martin_S, faktycznie w ten sposób mogę wkleić tabelkę i nie rozsypuje się układ - dobrze wiedzieć. Jednak opcja korekty poprzez kasowanie i ponowne wklejanie jest chyba zbytnim utrudnieniem przy pracy na wieeelu rysnkach.. :/ Mam nadzieje, że uda mi się rozpracować edycję poprzez dwuklik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Myślę, że problem może być w formacie zapisu samego pliku do xls. Przesłany plik xls zachowuje się inaczej, niż zapisany u mnie nowy plik w Open Office 3.3.0 do formatu MS Excel 97/2000/XP xls Jaką wersję Javy ma Pan zainstalowaną na komputerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzBe Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Zainstalowałem najnowszą jave ( http://java.com/pl/d...d/installed.jsp potwierdza zalecaną wersję), uruchomiłem ponownie komputer, stworzyłem nowy plik *.xls za pomoca openoffice. Efekt ctrl + c, ctrl + v, jest jednak dalej taki sam. Komórki się wklejają (lekko przesunięta treść komórek względem obwódki danej komórki), jednak przy próbie edycji (dwuklik) dostaję taki sam komunikat: "Can not activate a static ActiveX object.". Załączam nowy plik *.xls test excela 2.xls Edytowane 7 Grudnia 2012 przez GrzegorzBe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Proponuję następujące rozwiązanie: w ZwCAD z menu wybieramy: a następnie tworzymy nowy obiekt OpenOffice - Arkusz kalkulacyjny: Przedstawiłem na rysunku kiedy jest źle, oraz jak jest dobrze. W ten sposób, obiekt nie jest Static, tylko Embedded i dwuklik pozwala na jego edycję. Nie od razu widać zmiany, jakie się wprowadzi w arkuszu, ale wystarczy jeszcze raz dwuklik zrobić i dane ładnie się aktualizują. Testowałem na "text excela 2.xls". pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Jest jednak coś, na co wcześniej nie zwróciłem uwagi (nie wprowadzałem więcej rekordów i kolumn), że zwiększając ilość danych w dokumencie, na rysunku nadal pozostaje miejsce na maksymalnie 5 rekordów i 4 kolumny :) No cóż.... no comments pozdrawiam Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Assgarth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Na tej stronie: http://forums.autodesk.com/t5/Visual-LISP-AutoLISP-and-General/Create-object-Open-Office-Error/td-p/2817346#.UMH6oYPaXQU jest przykład kodu w LISP, który pozwoli na wyświetlenie błędów związanych z podpinaniem obiektów OLE (Excel, OpenOffice, SQL). U mnie na przykład (posiadam LibreOffice), brakuje prawidłowego osadzenia obiektu metodą "Embedded", dlatego mam problem z uzyskaniem właściwej postaci tabelki, po jej aktualizacji - przy czym jest to wina LibreOffice, nie ZwCAD'a. Może dla użytkownika z OpenOffice, problem ten nie wystąpi. Testujcie, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi