funkcja TRIM - szybkie docinanie [Rozwiązany]

Recommended Posts

Funkcja trim ( niby proste ) ale coś się pozmieniało.

Mam problem następujący w starszych wersjach funkcja trim ( standard) działała w następujący sposób wskazywałam linię do docięcia - ( zatwierdzenie prawym klawiszem myszy) - linia docinana i ..już

Teraz  wskazuję  linię do docięcia - ( zatwierdzenie prawym klawiszem myszy) - (pojawia się okno gdzie muszę potwierdzić enterem i dopiero wskazać linię docinaną - strasznie to "niefajne" zrobiło bo dwa razy muszę potwierdzać zanim dotnę . Czy mam coś źle ustawione? 

mode: ustawiony na standard , u mnie  quick się nie sprawdza 

czy mogę coś ustawić tak żeby działało tak jak wcześniej? 

vernum = "24.10_2023.12.28(#8897-0293eb333ba)_x64"  wersja angielska 

a i zauważyłam ze trim i extend są teraz jakby połączone ( jak wybieram mOde w wersji quick to wybierając trim też mam quick mimo że wcześniej miałam ustawiony mOde na standard ,

według mnie nie tak powinno to działać przecież to są osobne funkcje , jak dla mnie to "ulepszanie" chyba poszło nie w tym kierunku

proszę o pomoc😔

Może chodzi o ustawienie zmiennej TRIMEXTENDMODE?

Wartość '0' (zero) to dawne TRIM i EXTEND (wskazujemy linię, która będzie granicą wydłużenia/cięcia potem wybieramy obiekt, który ma zostać wydłużony/przycięty).

Wartość '1' to jest obecnie w ZWCad2024 ustawione jako standard, czyli szybka funkcja, bez wskazywania granicy wydłużenia/cięcia.

Jest jeszcze wartość '2', ale z tego ustawienia nie korzystałem.

U mnie przy ustawieniu zmiennej na wartość '0' nie wyskakuje żadne okno. Funkcja TRIM/EXTEND działa jak dawniej, czyli wybieram granicę EXT/TRIM, zatwierdzenie i następnie obiekt, który wydłużam/skracam.

Może 'reset' profilu pomoże?

3 minuty temu, Chris napisał:

U mnie przy ustawieniu zmiennej na wartość '0' nie wyskakuje żadne okno. Funkcja TRIM/EXTEND działa jak dawniej, czyli wybieram granicę EXT/TRIM, zatwierdzenie i następnie obiekt, który wydłużam/skracam.

Może 'reset' profilu pomoże?

a ma pan 2024 czy 2023 , bo własnie do 2023 wszystko działa ok  w 2024 jest ten błąd

wygląda na ta samą

przesyłam zrzuty ekranu , to okno które mi wyskakuje po kliknięciu potwierdzeniem myszy i wtedy muszę jeszcze raz kliknąc w enter i dopiero wybrać linię przycięcia.

Przeinstalowałam już program i to samo, więc przerzuciłam sie na starszą wersję 

1.jpg

2.jpg

Proszę odznaczyć 'ptaszka' w miejscu oznaczonym na czerwono na ponizszym screenie.

obraz.png.64f956a1e6c55673b41c32c294a24a45.png

Po odznaczeniu tej opcji okno menu nie będzie pojawiało się po zatwierdzeniu komendy.

Edited by Chris

Ewentualnie jeśli używa Pani tej funkcji (rozwijanego menu dla prawego przycisku myszki) to w takim przypadku należy wejść w opcje RIGHT-CLICK CUSTOMIZATION i zmienić ustawienia opcji nr 1 lub nr 2 na poniższym screenie. Najprawdopodobniej opcja nr 2 na ENTER też rozwiąże problem z pojawiającym się menu.

obraz.png.ef02976a456d0c2a5622973d7325fee3.png

• 3 weeks later...
  • dmatusz3 changed the title to funkcja TRIM - szybkie docinanie [Rozwiązany]
  • dmatusz3 locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.