Jarek Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia zwcad professional 2023, VERNUM = "23.20_2023.12.28(#8735-3893c168c16)_x64" Dzień dobry. Pytanie techniczne dotyczące dołączania odnośnika PDF. Przykład: mam plik pdf o wymiarach 297x1300 mm, Przy wstawianiu pliku do zwcada zmianie ulegają wymiary pliku. Jak prawidłowo wstawiać pliki pdf aby zachowały się oryginalne wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Ja robię to tak, że po wstawieniu PDF do ZWCAD korzystam z opcji SKALUJ, wybieram punkt bazowy (np. naroże PDFa), wybieram O (odniesienie), wskazuje jakiś znany wymiar i z ręki podaję ile tam powinno być (np. na PDF jest linia wymiarowa opisująca 100cm to wskazuje dwa punkty tego wymiaru, wpisuję 100, zatwierdzam enterem). Może przy wstawianiu można jakieś opcje ustawić, ale tego niestety nie wiem. pozdrawiam dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Można także użyć polecenia DOPASUJ https://www.zwcad.pl/wyszukiwanie-w-bazie-wiedzy/jak-to-zrobic/1009-wektoryzacja-rastra.html#skalaobrotrastra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 16 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Dziękuję za odpowiedzi ale chodziło mi o coś innego. Wiem, że można skalować i dopasowywać. Moje pytanie dotyczy czy można wstawić pdf a z oryginalnymi wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Jarek napisał: Dziękuję za odpowiedzi ale chodziło mi o coś innego. Wiem, że można skalować i dopasowywać. Moje pytanie dotyczy czy można wstawić pdf a z oryginalnymi wymiarami. Sprawdziłem - niestety nie działało rozwiązanie Popatrzę jeszcze - może coś się uda wykombinować. Edytowane 16 Stycznia przez metiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Podczas podłączania pliku PDF proszę wpisać skalę 25.4 (po odznaczeniu opcji "określ na ekranie). Wtedy PDF powinien wstawić się w dobrych wymiarach. Na przykład ten PDF ma wymiary dokładnie 500x900 pdf_wymiar_500x900.pdf Po wstawieniu PDF powinien mieć dokładnie takie wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 16 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o wpisywanie skali w formularzu wstawiania pdfa mi wychodziła skala 2,53807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwonko Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia czyli pewnie rysujesz w cm. Generalnie ten przelicznik wynika z przejścia US units na SI units czyli cale na metry/milimetry itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi