BKW Opublikowano 24 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Jest jakiś problem z drukowaniem do PDFa przez wbudowaną drukarkę. Pojawia się on w dość specyficznej sytuacji. Postaram się to jakoś przystępnie wytłumaczyć. Załóżmy, że podczas drukowania korzystamy ustawionych wcześniej i zapisanych ustawień wydruku ("Menedżer ustawień wydruku") Podczas drukowania do pdfa możemy spotkać się z 3 rodzajami zachowania ZWCADa 1. Zachowanie przy drukowaniu poleceniem CTRL + P Gdy wywołamy okno drukowania powyższym poleceniem i klikniemy "OK" program wyświetla okno w lokalizacji, w której ostatnio były zapisywane pliki pdf. 2. Drukowanie poprzez polecenie "-plot" Ten sposób drukowania to takie sprawdzenie przeze mnie poprawności działania funkcji "-plot". Jak widać na poniższym filmie polecenia tego użyłem 2 razy, żeby pokazać czy dany wydruk zostanie "nadpisany". Przy drugim drukowaniu widać, że jest możliwość zastąpienia wcześniej wydrukowanego pdf. Wydruk takim sposobem powoduje, że plik PDF domyślnie zapisywany jest w tym samym folderze co drukowany plik DWG 3. To teraz przechodzimy do właściwego problemu z wydrukiem. Ponieważ proces drukowania mamy w biurze zautomatyzowany, korzystamy z autorskiego programu, który bazuje na ustawieniach w "Menedżerze ustawień wydruku". W programie znajduje się sekwencja poleceń z pkt.2. Na potrzeby przedstawienia problemu wyciąłem ją i pokazałem w postaci prostej komendy. Jak widać jest to to samo polecenie co w pkt.2 tylko wywołane poleceniem "LISPowym" Tak samo jak w pkt.2 plik PDF zapisywany jest w tym samym folderze co drukowany plik DWG Problem pojawia się wówczas, gdy plik PDF o takiej nazwie już istnieje - program nie jest w stanie do podmienić. Co więcej - widać na poniższym filmie, że program w ogóle nie wywołuje procedury związanej z samym procesem druku (brak okna "Plot Job Progress"). Takie zachowanie było sprawdzane na kilkunastu komputerach i za każdym razem program nie podmienia pliku PDF. Nie znalazłem w ustawieniach DWG to PDF opcji związanej z nadpisaniem istniejących plików. Być może istnieje jakieś rozwiązanie, o którym istnieniu nie mam pojęcia, a być może jest to błąd programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 24 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Jeśli dobrze rozumiem, to problem wynika z tego, że przy drukowaniu z LISPa do PDF, program nie zastępuje istniejącego pliku PDF? Jeśli plik PDF o takiej nazwie nie istnieje, to wydruk przebiega prawidłowo. Poszperałem trochę po sieci, w przypadku AutoCADa proponują w skrypcie LISP sprawdzenie czy plik o takiej nazwie istnieje i usunięcie go. Coś w stylu (if(findfile"drawing.pdf")(vl-file-delete"drawing.pdf")) Źródło https://forums.autodesk.com/t5/visual-lisp-autolisp-and-general/lisp-to-automate-dwg-to-pdf/td-p/7733089 BKW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 3 minuty temu, dmatusz3 napisał: Jeśli dobrze rozumiem, to problem wynika z tego, że przy drukowaniu z LISPa do PDF, program nie zastępuje istniejącego pliku PDF? Dokładnie tak 3 minuty temu, dmatusz3 napisał: Jeśli plik PDF o takiej nazwie nie istnieje, to wydruk przebiega prawidłowo. Dokładnie tak - tak jak pokazałem to na filmie. 16 minut temu, dmatusz3 napisał: Poszperałem trochę po sieci, w przypadku AutoCADa proponują w skrypcie LISP sprawdzenie czy plik o takiej nazwie istnieje i usunięcie go. Coś w stylu (if(findfile"drawing.pdf")(vl-file-delete"drawing.pdf")) Źródło https://forums.autodesk.com/t5/visual-lisp-autolisp-and-general/lisp-to-automate-dwg-to-pdf/td-p/7733089 Dziękuję za pomoc i sugestię. Jest to jakieś rozwiązanie zastępcze. Mam nadzieję, że jakoś uda mi się to wpleść w nasz program. Czy będzie Państwo zgłaszać to do ZWSoftu ? Bo wydaje mi się, że jest to błąd. Dobrze by było, gdyby w opcjach DWG to PDF pojawiła się możliwość zastąpienia pliku, jeżeli taki plik już w danym folderze występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 24 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Dziękuję za informacje, prześlemy do ZWSOFT zapytanie o możliwość dodania takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi