Patryk Nowak Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Chciałbym stworzyć blok parametryczny: Taki aby jak przeciągnę okrąg o zadaną długość, to żeby pomiędzy dwoma skrajnymi okręgami pojawiały się okręgi tak aby pomiędzy nimi było maksymalnie 170mm Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 A jest jakaś minimalna odległość pomiędzy okręgami? Rozumiem, że odległość ma się zawierać w jakimś przedziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Nowak Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Minimalna nie musi być - bo raczej zawsze jest więcej niż 170mm między pierwszym a ostatnim okręgiem Chciałbym mieć tak, że jak rozciągnę okręgi to automatycznie pojawiał się kolejny okrąg jeśli odległość między między najbliższymi okręgami wzrośnie powyżej 170mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Korzystając z okazji, zapraszam na nasze darmowe warsztaty on-line poświęcone tworzeniu bloków parametrycznych: Jak stworzyć blok parametryczny? Czwartek 23 Listopad 2023, 10:00 - 11:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Załączam plik dwg z dwoma blokami parametrycznymi okegi-co-170.dwg Sposób działania pokazałem na filmie poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Nowak Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Dzięki za odpowiedzi ale dalej to nie jest to o co mi chodzi Nie chcę aby okręgi co 170mm się pojawiały, a przerwa między nimi byłaby maksymalnie co 170mm. Coś podobnego do szyku prostokątnego, tylko bym mógł robić to poprzez rozciąganie i bez wprowadzania ręcznie danych . Mam krańcowe okręgi oddalone od siebie o 251 Potem przeciągam krańcowy okrąg na odległość 478 i pojawia się mi się kolejny okrąg rozdzielający aby pomiędzy najbliższymi okręgami nie było więcej niż 170 W trzeciej systuacji analogicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Obawiam się, że samymi blokami dynamicznymi tego nie da się zrobić. Potrzebna byłaby formuła, która obliczałaby liczbę i odległość pomiędzy okręgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) fajne wyzwanie, olałem flexiblock, zrobiłem to na wersji 2022 (architecture akurat mający zwcada 2022 w sobie), wykorzystanie szyku po ścieżce dla mnie najlepsze, bo rozkłada okręgi wg podziału ilościowego online, kontrolujesz tylko by nie przekroczyć 170 b1-test.dwg Edytowane 18 Listopada 2023 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi