wedzik Posted October 23, 2023 Report Share Posted October 23, 2023 Witam Chcę zagospodarować przestrzeń pod schodami. Mam tam wąsko 98cm. Chcę zrobić regał z płyty. Z boku będzie wyglądał tak. W te komory będę wsuwał pojemniki plastikowe - 60 cm x 40 cm, wysokość 33cm. Jak obliczyć, żeby dla największego wymiaru x (duże podparcie) wymiar y był niewiele większy od 40 cm. Mogę założyć sobie jakieś wymiary, ale macie jakiś pomysł jak zasymulować na rysunku wkładanie tego pojemnika do komory? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted October 24, 2023 Report Share Posted October 24, 2023 Myślę, że trzeba założyć jeden z wymiarów (x albo y) i dla niego obliczyć drugi wymiar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted October 24, 2023 Report Share Posted October 24, 2023 Jeśli założymy X, to możemy łatwo wyliczyć Y. Rysujemy linię 1 w odpowiedniej odległości - u mnie np. 544. Teraz obracamy pojemnik tak, żeby jeden jego narożnik był w punkcie 3, a drugi narożnik 4 leżał na żółtej linii. Teraz wystarczy poprowadzić linię pionową z punktu 5, i zmierzyć odległość. Wydaje mi się, że odległość Z powinna być większa od zera, żeby dało się włożyć pudełko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts