wedzik Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Witam Chcę zagospodarować przestrzeń pod schodami. Mam tam wąsko 98cm. Chcę zrobić regał z płyty. Z boku będzie wyglądał tak. W te komory będę wsuwał pojemniki plastikowe - 60 cm x 40 cm, wysokość 33cm. Jak obliczyć, żeby dla największego wymiaru x (duże podparcie) wymiar y był niewiele większy od 40 cm. Mogę założyć sobie jakieś wymiary, ale macie jakiś pomysł jak zasymulować na rysunku wkładanie tego pojemnika do komory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Myślę, że trzeba założyć jeden z wymiarów (x albo y) i dla niego obliczyć drugi wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Jeśli założymy X, to możemy łatwo wyliczyć Y. Rysujemy linię 1 w odpowiedniej odległości - u mnie np. 544. Teraz obracamy pojemnik tak, żeby jeden jego narożnik był w punkcie 3, a drugi narożnik 4 leżał na żółtej linii. Teraz wystarczy poprowadzić linię pionową z punktu 5, i zmierzyć odległość. Wydaje mi się, że odległość Z powinna być większa od zera, żeby dało się włożyć pudełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi