perlon Opublikowano 19 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 Witam. Mam do rozwiązania pewien problem matematyczny. Chodzi o znalezienie takiego argumentu funkcji, dla którego funkcja osiąga maximum. Problem mam zdefiniowany następująco: Dla konstruktorów w szczególności jest to fragment obliczeń płyty fundamentowej na przebicie. ObwódKontrolny to macierz poszczególnych przypadków położenia słupa. Ogólnie chodzi o wyznaczenie maksimum funkcji f(a) poprzez rozwiązanie solverem równania f'(a)=0. Dla pierwszego wiersza nawet to działa. Do dalszych obliczeń a1 potrzebuję jako liczbę mianowaną (z jednostką) ale niestety solver zwraca komunikat że brak rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych., przy wyłączonym ignorowaniu jednostek. Gdy włączę ignorowanie dostaję wynik ale niestety niemianowany ( w tym przypadku wartość wyniku jest prawidłowa w metrach) Jak sprawić żeby obliczona wartość a1 miała jednostkę. Drugie pytanie dotyczy pozostałych dwóch przypadków. Solver wykłada się na funkcji zdefiniowanej jako min z dwóch funkcji. Chodzi o ograniczenie od góry obwodu kontrolnego do takiego jak dla słupa środkowego. Tu bez względu na opcję ignorowania jednostek dostaję komunikat o braku rozwiązania. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych kwestii. W załączeniu również przykład w SMath Test.sm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Imponujące obliczenia. Spróbuję coś pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Odnośnie drugiego pytania to wydaje mi się, że funkcja Min i Max nie działa na funkcjach, tylko na liczbach, wektorach i macierzach. Zrobiłem taki prosty przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Zrobiłem drugi prosty przykład, żeby sprawdzić czy solver działa z jednostkami. smath-obliczenia-zjednostkami.sm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi