zwonko Posted July 6, 2023 Report Posted July 6, 2023 (edited) Przypadkiem znalazłem pewnego chyba BUGa w ZWCAD 2023 professional (vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64" (read only)). Problem zaznaczyłem mleader’em w załączonym pliku DWG. Sprowadza się on do tego, że w momencie gdy jako text_override w obiekcie jakim jest ordinate_dimennsion użyjemy filed'a, po "przeklikaniu" takiego ordinate_dimension gubi odwołanie do field'u i do tego zmienia wartość. Taki sam oridnate_dimension po skopiowaniu gdzieś na bok, i rozbiciu, czyli zrobieniu mtext, działa prawidłowo (nic nie gubi i nie zmienia po przeklikaniu). Czy można to zgłosić do ZWSOFT? EDIT: problem zauważylem w pliku od kolegi i próbowałem go teraz odtworzyć. Żeby wywołać problem trzeba jeszcze przesunąć punkt bazowy ordinate_dimennsion, którego użylismy jako odwołania. Wtedy ten problem się pojawia. dim_ordinate_problem.dwg Edited July 6, 2023 by zwonko Quote
dmatusz3 Posted July 6, 2023 Report Posted July 6, 2023 Wydaje nam się, że te elementy powstały za pomocą aplikacji dodatkowej (nakładki). Bez niej taki obiekt traci swoje właściwości. Sprawdziliśmy zachowanie pliku w AutoCAD 2024 i wygląda to podobnie. Quote
zwonko Posted July 6, 2023 Author Report Posted July 6, 2023 (edited) Obiekty powstały w zwcad. Po prześledzeniu żeby wywołać problem trzeba zrobić tak: -tworzymy rzeczywisty dimordinate (nazwijmy to dim1) -tworzywy drugi dimordinate/albo jakikolwiek dimension (nazwijmy to dim2) -w dim2 w text_override ustawiamy filed z odwołaniem do dim1 (field/object/dim1/measurement) -zaznaczamy dim1 i przestawiamy mu punkt bazowy z 0,0 na inny (coś jak zmiana ucs dla tego dim1) i wtedy po przeplikaniu dim2 gubi odwołanie. Problem troche złożony; fakt nie sprawdzałem w acad, ale w bricscad tak sie nie dzieje. Edited July 6, 2023 by zwonko Quote
Recommended Posts