zwonko Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2023 (edytowane) Przypadkiem znalazłem pewnego chyba BUGa w ZWCAD 2023 professional (vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64" (read only)). Problem zaznaczyłem mleader’em w załączonym pliku DWG. Sprowadza się on do tego, że w momencie gdy jako text_override w obiekcie jakim jest ordinate_dimennsion użyjemy filed'a, po "przeklikaniu" takiego ordinate_dimension gubi odwołanie do field'u i do tego zmienia wartość. Taki sam oridnate_dimension po skopiowaniu gdzieś na bok, i rozbiciu, czyli zrobieniu mtext, działa prawidłowo (nic nie gubi i nie zmienia po przeklikaniu). Czy można to zgłosić do ZWSOFT? EDIT: problem zauważylem w pliku od kolegi i próbowałem go teraz odtworzyć. Żeby wywołać problem trzeba jeszcze przesunąć punkt bazowy ordinate_dimennsion, którego użylismy jako odwołania. Wtedy ten problem się pojawia. dim_ordinate_problem.dwg Edytowane 6 Lipca 2023 przez zwonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2023 Wydaje nam się, że te elementy powstały za pomocą aplikacji dodatkowej (nakładki). Bez niej taki obiekt traci swoje właściwości. Sprawdziliśmy zachowanie pliku w AutoCAD 2024 i wygląda to podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwonko Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2023 (edytowane) Obiekty powstały w zwcad. Po prześledzeniu żeby wywołać problem trzeba zrobić tak: -tworzymy rzeczywisty dimordinate (nazwijmy to dim1) -tworzywy drugi dimordinate/albo jakikolwiek dimension (nazwijmy to dim2) -w dim2 w text_override ustawiamy filed z odwołaniem do dim1 (field/object/dim1/measurement) -zaznaczamy dim1 i przestawiamy mu punkt bazowy z 0,0 na inny (coś jak zmiana ucs dla tego dim1) i wtedy po przeplikaniu dim2 gubi odwołanie. Problem troche złożony; fakt nie sprawdzałem w acad, ale w bricscad tak sie nie dzieje. Edytowane 6 Lipca 2023 przez zwonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi