kamorka Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Od jakiegoś czasu pracuję na ZWCadzie 2011 (wersja 16241), testowałam też 2012 beta i w każdym przypadku pojawia się ten sam błąd przy drukowaniu a mianowicie nie drukują się bloki. Co ciekawe nie drukują się różnie tzn. czasami te czasami inne, czasem brakuje powiedzmy połowy bloków z całego rysunku czasami tylko paru i to dotyczy ciągle tego samego pliku. Drukując pod rząd parę razy ten samy rysunek mogę mieć różne wydruki. Jest to denerwujące o tyle, że na podglądzie wydruku tez jest róznie czasem widać wszystkie bloki a na wydruku i tak ich nie ma. Z początku myślałam, że jest to problem tylko bloków stworzonych w innych Cadowskich programach i wciągniętych czy skopiowanych do rysunku ale ilość błędów w przypadku całkowicie nowych blokach tworzonych w zwcadzie tylko nieznacznie była mniejsza. Zauważyłam, że bloki stworzone na warstwie 0 (co w autocadzie miało konkretne zastosowanie) zazwyczaj się nie drukują, po rozbiciu i ponownym zdefiniowaniu na innej warstwie było lepiej ale jak się okazało w trakcie wydruków i tak ciągle występują braki. Wkurza to strasznie, bo jak wysyłam duże rysunki do druku do "plociarni", potem jadę pół miasta, aby je odebrać a tam zastaję rysunki do wyrzucenia to zła jestem na program strasznie...wrrrr. I przejrzałam forum i chyba nikt nie poryszał jeszcze tego tematu, więc może coś nie tak z moimi ustawieniami. Dodam jeszcze, że mam w biurze jeszcze jedno stanowisko zakupione dwa miesiące wcześniej i tam jest dokładnie taki sam problem. Drukuję na drukarce w biurze format A3 i A4, na zawnątrz większe formaty. Błędy występują niezależnie gdzie drukuję. Czy można na to coś poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Nigdy nie spotkałem się z takim zachowaniem ZwCada. Może załącz plik który nie drukuje się właściwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamorka Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 W załączeniu zrzuty ekranu: z modelu, z arkusza, z podglądu wydruku i z pdf. Widać, że za każdym razem elementy w chmurce a dokładnie chodzi o koty wysokościowe dziwnie się zachowują. Koty są atrybutami w tym przypadku. Widać też na arkuszu, że w różnych viewportach na jednym arkuszu koty wysokościowe różnie się wyświetlają. PW_90_oleśnica_drogi6.dwg pdf z arkusza.pdf widok z podglądu wydruku.tif widok z modelu.tif widok z arkusza.tif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Faktycznie dziwne zachowanie. Proponuję zainstalować ostatnią wersję ZWCAD2011_VERNUM = "2011.06.30(16923)". Jeśli sprawdzać na 2012 to już lepiej na finalnej (pojawiła się 15.11). Puściłem PDF u siebie na ZWCAD2011.06.30. Wszystkie koty wysokościowe wydrukowały się poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamorka Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Ściągnęłam wersję 2012 (z 15.11) i przetestowałam na paru rysunkach, drukowały się poprawnie. Jeszcze trochę za wcześnie na euforię ale byłabym szczęśliwa gdyby okazało się, że to działa...Tak mnie to męczyło, że cofnęłam się "do średniowiecza" i wszystko rysowałam z kresek, nie stosując bloków, atrybutów itp. Czy to oznacza, że mój produkt ma wadę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Czy to oznacza, że mój produkt ma wadę? Używasz nieaktualnej wersji ZwCada 2011 vernum = 16241 jest starą wersją do której były poprawki. Teraz est aktualna vernum = 16923 z 30 czerwca (do ściągnięcia tutaj http://zwcad.pl/zwcad_wersja_komercyjna.php ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamorka Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Dziękuję za pomoc, ściągnę i dam znać czy pomogło, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Potwierdzam, że korzystając z wersji ZWCAD 2011 z dnia 2011.06.30 (16923) i ZWCAD 2012 z dnia 2011.10.30 (17176) wydruk bloków jest prawidłowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamorka Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Po zainstalowaniu wersji ZWCAD 2011 z dnia 2011.06.30 problem zniknął. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi