Błąd w druku - brak bloków


kamorka
 Share

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu pracuję na ZWCadzie 2011 (wersja 16241), testowałam też 2012 beta i w każdym przypadku pojawia się ten sam błąd przy drukowaniu a mianowicie nie drukują się bloki. Co ciekawe nie drukują się różnie tzn. czasami te czasami inne, czasem brakuje powiedzmy połowy bloków z całego rysunku czasami tylko paru i to dotyczy ciągle tego samego pliku. Drukując pod rząd parę razy ten samy rysunek mogę mieć różne wydruki. Jest to denerwujące o tyle, że na podglądzie wydruku tez jest róznie czasem widać wszystkie bloki a na wydruku i tak ich nie ma. Z początku myślałam, że jest to problem tylko bloków stworzonych w innych Cadowskich programach i wciągniętych czy skopiowanych do rysunku ale ilość błędów w przypadku całkowicie nowych blokach tworzonych w zwcadzie tylko nieznacznie była mniejsza. Zauważyłam, że bloki stworzone na warstwie 0 (co w autocadzie miało konkretne zastosowanie) zazwyczaj się nie drukują, po rozbiciu i ponownym zdefiniowaniu na innej warstwie było lepiej ale jak się okazało w trakcie wydruków i tak ciągle występują braki. Wkurza to strasznie, bo jak wysyłam duże rysunki do druku do "plociarni", potem jadę pół miasta, aby je odebrać a tam zastaję rysunki do wyrzucenia to zła jestem na program strasznie...wrrrr. I przejrzałam forum i chyba nikt nie poryszał jeszcze tego tematu, więc może coś nie tak z moimi ustawieniami. Dodam jeszcze, że mam w biurze jeszcze jedno stanowisko zakupione dwa miesiące wcześniej i tam jest dokładnie taki sam problem. Drukuję na drukarce w biurze format A3 i A4, na zawnątrz większe formaty. Błędy występują niezależnie gdzie drukuję. Czy można na to coś poradzić?

Link to comment
Share on other sites

W załączeniu zrzuty ekranu: z modelu, z arkusza, z podglądu wydruku i z pdf. Widać, że za każdym razem elementy w chmurce a dokładnie chodzi o koty wysokościowe dziwnie się zachowują. Koty są atrybutami w tym przypadku. Widać też na arkuszu, że w różnych viewportach na jednym arkuszu koty wysokościowe różnie się wyświetlają.

PW_90_oleśnica_drogi6.dwg

pdf z arkusza.pdf

widok z podglądu wydruku.tif

widok z modelu.tif

widok z arkusza.tif

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie dziwne zachowanie.

Proponuję zainstalować ostatnią wersję ZWCAD2011_VERNUM = "2011.06.30(16923)". Jeśli sprawdzać na 2012 to już lepiej na finalnej (pojawiła się 15.11).

Puściłem PDF u siebie na ZWCAD2011.06.30. Wszystkie koty wysokościowe wydrukowały się poprawnie.

Link to comment
Share on other sites

Ściągnęłam wersję 2012 (z 15.11) i przetestowałam na paru rysunkach, drukowały się poprawnie. Jeszcze trochę za wcześnie na euforię ale byłabym szczęśliwa gdyby okazało się, że to działa...Tak mnie to męczyło, że cofnęłam się "do średniowiecza" i wszystko rysowałam z kresek, nie stosując bloków, atrybutów itp. Czy to oznacza, że mój produkt ma wadę?

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share