Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z tworzeniem stylów linii zawierających tekst w pliku tekstowym .lin.

Style linii wspomniane w instrukcji Autocad nie chcą się wczytywać w ZWCAD - wyskakuje błąd "nieprawidłowa zawartośc pliku". Zastosowane style poniżej:

*MCSTYLE,--- MC ---
A,1.0,-0.5,["MC",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-2.0
*MAP,--- Map ---
A,1.0,-0.5,["Map",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-3.0

Czy da się to jakoś wykonać w pliku txt, czy potrzebne są nakładki/programy, czy może w ogóle nie jest to możliwe?

Dzięki za pomoc.

• 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 12.08.2022 o 13:21, pietrowm napisał:

Cześć,

mam problem z tworzeniem stylów linii zawierających tekst w pliku tekstowym .lin.

Style linii wspomniane w instrukcji Autocad nie chcą się wczytywać w ZWCAD - wyskakuje błąd "nieprawidłowa zawartośc pliku". Zastosowane style poniżej:

*MCSTYLE,--- MC ---
A,1.0,-0.5,["MC",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-2.0
*MAP,--- Map ---
A,1.0,-0.5,["Map",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-3.0

Czy da się to jakoś wykonać w pliku txt, czy potrzebne są nakładki/programy, czy może w ogóle nie jest to możliwe?

Dzięki za pomoc.

Myślę, że problem nie jest w złym definiowaniu, lecz złym odczytywaniu definicji AutoCADowych przez ZWCAD w ramach "pełnej zgodności" reklamowanej przez twórców i za nimi sprzedawców.

Czy ktoś zbadał te kwestie, aby zmodyfikować swoje definicja, utworzone w AutoCAD i były wczytywane w ZWCAD? Gdzie jest przyczyna?

Opublikowano

W mojej ocenie, taki zapis powoduje użycie tekstu wykorzystując Styl tekstu mcstyle.
Czy taki styl tekstu został zdefiniowany?

Po utworzeniu podanego stylu tekstu, definicje linii bez problemu się wczytują.

2025-02-03 12_29_02.png

Zagadnienie jest trywialne. Warto zapoznać się najpierw z definicją linii, bo czym innym jest odczytywanie symboli po nazwie z pliku shx, a czym innym używanie tekstu z danego stylu tekstu. Na marginesie, prościej jest użyć stylu Standard, który jest bardziej uniwersalny, bo taki jest domyślny.

Opublikowano

Ale Standard nie ma potrzebnych typów linii.

Tak - brak stylu linii użytej przy definicji typu linii jest przeszkodą.

Błędem jest natomiast umieszczanie swojego komentarza w wierszu pomiędzy 1. a 2. samej definicji. To mój komentarz, jaki MUSIAŁEM wpisać w moim .lin po zrobieniu właściwych korekt.
;;  Komentarz wstawiony pomiędzy liniami definicji danej linii, nawet poprzedzony ";" jest prawdopodobnie błędem dla ZWCADa. Można go wpisac w 1. linii - Opis Typu lini. Jeżeli będzie poprzedzony ";", to nie będzie wyświetlany w opisie w okienku Rodzajów Linii. Jeżeli poprzedzony jest "," lub tylko "spacją" to jest wyświetlany. Ale nie sa identyfikowane jako błędy.

Swoją drogą przydałaby się nowa kategoria związana z dostrzeżonymi bublami, szczególnie niezgodności z AutoCADem, w ZWCAD i rozwiązywaniem, choćby "na piechotę i okrężną drogą" tych problemów lub poprawek wprowadzonych przez twórców ZWCAD  w kolejnych wersjach.

Opublikowano

Styl tekstu o nazwie: mcstyle jest potrzebny do definicji powyższej linii, którą Pan wykorzystuje.
Utworzyłem tylko odpowiedni styl tekstu i linia wczytuje się bezproblemowo- nie ma żadnego błędu, co potwierdza też powyższy zrzut ekranu z wczytanymi liniami.
Użycie w definicji linii, stylu tekstu Standard eliminuje potrzebę utworzenia odpowiedniego stylu tekstu.

*MCSTYLE,--- MC ---
A,1.0,-0.5,["MC",Standard,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-2.0
*MAP,--- Map ---
A,1.0,-0.5,["Map",Standard,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-3.0

mc.lin

2025-02-03 13_35_07.png

Opublikowano

Standard jest domyślnym stylem tekstu i nie trzeba go tworzyć - dlatego zastosowanie takiego stylu jest bardziej uniwersalne przy definiowaniu linii, a czcionkę zawsze przecież można zmienić wg własnych preferencji.
W momencie, gdy użytkownik coś zmienia na własną rękę, to powinien mieć świadomość, co jest wymagane do użycia danej definicji.

• pawmal zmienił(a) tytuł na Tworzenie stylów linii w pliku txt - ZWCAD - [rozwiązany]
  • pawmal zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.