pietrowm Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Cześć, mam problem z tworzeniem stylów linii zawierających tekst w pliku tekstowym .lin. Style linii wspomniane w instrukcji Autocad nie chcą się wczytywać w ZWCAD - wyskakuje błąd "nieprawidłowa zawartośc pliku". Zastosowane style poniżej: *MCSTYLE,--- MC --- A,1.0,-0.5,["MC",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-2.0 *MAP,--- Map --- A,1.0,-0.5,["Map",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-3.0 Czy da się to jakoś wykonać w pliku txt, czy potrzebne są nakładki/programy, czy może w ogóle nie jest to możliwe? Dzięki za pomoc.
Adam Klaczek Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Jeżeli z tekstem, to może tą metodą: Można używać obiektów typu LINIA i TEXT pietrowm 1
pietrowm Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2022 O to chodziło, dzięki
Crea00 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 A czy można stworzyć linię takiego typu?
Adam Klaczek Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Jeśli zgodzić się na pewien kompromis, można użyć linii i tekstu, oraz polecenia MKLTYPE, jak tutaj: Crea00 1
Crea00 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Ekstra, faktycznie można wykorzystać tekst. Dziękuję za podpowiedź.
kwaart Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego W dniu 12.08.2022 o 13:21, pietrowm napisał: Cześć, mam problem z tworzeniem stylów linii zawierających tekst w pliku tekstowym .lin. Style linii wspomniane w instrukcji Autocad nie chcą się wczytywać w ZWCAD - wyskakuje błąd "nieprawidłowa zawartośc pliku". Zastosowane style poniżej: *MCSTYLE,--- MC --- A,1.0,-0.5,["MC",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-2.0 *MAP,--- Map --- A,1.0,-0.5,["Map",mcstyle,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-3.0 Czy da się to jakoś wykonać w pliku txt, czy potrzebne są nakładki/programy, czy może w ogóle nie jest to możliwe? Dzięki za pomoc. Myślę, że problem nie jest w złym definiowaniu, lecz złym odczytywaniu definicji AutoCADowych przez ZWCAD w ramach "pełnej zgodności" reklamowanej przez twórców i za nimi sprzedawców. Czy ktoś zbadał te kwestie, aby zmodyfikować swoje definicja, utworzone w AutoCAD i były wczytywane w ZWCAD? Gdzie jest przyczyna?
pawmal Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego W mojej ocenie, taki zapis powoduje użycie tekstu wykorzystując Styl tekstu mcstyle. Czy taki styl tekstu został zdefiniowany? Po utworzeniu podanego stylu tekstu, definicje linii bez problemu się wczytują. Zagadnienie jest trywialne. Warto zapoznać się najpierw z definicją linii, bo czym innym jest odczytywanie symboli po nazwie z pliku shx, a czym innym używanie tekstu z danego stylu tekstu. Na marginesie, prościej jest użyć stylu Standard, który jest bardziej uniwersalny, bo taki jest domyślny. RobS 1
kwaart Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Ale Standard nie ma potrzebnych typów linii. Tak - brak stylu linii użytej przy definicji typu linii jest przeszkodą. Błędem jest natomiast umieszczanie swojego komentarza w wierszu pomiędzy 1. a 2. samej definicji. To mój komentarz, jaki MUSIAŁEM wpisać w moim .lin po zrobieniu właściwych korekt. ;; Komentarz wstawiony pomiędzy liniami definicji danej linii, nawet poprzedzony ";" jest prawdopodobnie błędem dla ZWCADa. Można go wpisac w 1. linii - Opis Typu lini. Jeżeli będzie poprzedzony ";", to nie będzie wyświetlany w opisie w okienku Rodzajów Linii. Jeżeli poprzedzony jest "," lub tylko "spacją" to jest wyświetlany. Ale nie sa identyfikowane jako błędy. Swoją drogą przydałaby się nowa kategoria związana z dostrzeżonymi bublami, szczególnie niezgodności z AutoCADem, w ZWCAD i rozwiązywaniem, choćby "na piechotę i okrężną drogą" tych problemów lub poprawek wprowadzonych przez twórców ZWCAD w kolejnych wersjach.
pawmal Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Styl tekstu o nazwie: mcstyle jest potrzebny do definicji powyższej linii, którą Pan wykorzystuje. Utworzyłem tylko odpowiedni styl tekstu i linia wczytuje się bezproblemowo- nie ma żadnego błędu, co potwierdza też powyższy zrzut ekranu z wczytanymi liniami. Użycie w definicji linii, stylu tekstu Standard eliminuje potrzebę utworzenia odpowiedniego stylu tekstu. *MCSTYLE,--- MC --- A,1.0,-0.5,["MC",Standard,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-2.0 *MAP,--- Map --- A,1.0,-0.5,["Map",Standard,S=1,R=0,X=0,Y=-0.5],-3.0 mc.lin
kwaart Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Problem w tym, że różni użytkownicy CADów mają różnie przedefiniowane Standardy na "swoje" Standardy.
pawmal Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Standard jest domyślnym stylem tekstu i nie trzeba go tworzyć - dlatego zastosowanie takiego stylu jest bardziej uniwersalne przy definiowaniu linii, a czcionkę zawsze przecież można zmienić wg własnych preferencji. W momencie, gdy użytkownik coś zmienia na własną rękę, to powinien mieć świadomość, co jest wymagane do użycia danej definicji.
Rekomendowane odpowiedzi