W.Labocha Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 jestem początkującym użytkownikiem i nie mogę sobie poradzić z automatycznym odczytem długości linii (2D). W przypadku zwykłej linii łamanej, po wskazaniu jednego odcinka ZWCAD od razu podaje jej długość i nie mogę pokazać następnych odcinków, aby odczytać "CAŁKOWITĄ długość LINII". Po zamianie tej linii na polilinię program prosi o wskazanie linii, a po wskazaniu początku linii każe wskazać "przeciwległy narożnik" i dalej "wskaż linię" itd., nie pokazując żadnej wartości długości. Gdzie tkwi błąd? Kompilacja "2011.02.28(16649)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Być może film nieco ułatwi sprawę. pomiar_długości_linii.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W.Labocha Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Dzięki, ale program zachowuje się zgodnie z filmem, ale tylko dla zwykłych linii. Dla polilinii (składającej się tylko z odcinków prostych) w żaden sposób ZWCAd nie przyjmuje zaznaczenia?! i tym samym nie podaje długości linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 W załączniku jedna z wielu funkcji, która pozwala na odczyt długości wskazanych obiektów na rysunku. Plik należy wczytać za pomocą polecenia "_appload", a następnie w linii poleceń ZwCAD'a wpisać: vla-get-TotalObjLength i nacisnąć ENTER. Program poprosi o wskazanie obiektów (linie, polilinie, okrąg, łuk, spline) a następnie, po zatwierdzeniu wyboru przyciskiem ENTER, wyświetli w linii poleceń sumaryczną długość wskazanych obiektów. pozdrawiam vla-get-TotalObjLength.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 I jak tam? Wystarczył taki sposób, czy dalej szukamy innego? ;) Jeśli jeszcze coś brakuje bądź jest niejasne, to proszę napisać - rozwiązanie na pewno się znajdzie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W.Labocha Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Dzięki wielkie, Działa i to mi na razie wystarczy - do zsumowania miałem kilometr kanalizacji. Czy nie ma zestawu standardowych plików (takiego serwis paka), który załatwiałby wiele takich użytecznych funkcji, czy też taki pliczek, jaki otrzymałem trzeba sobie napisać samemu (albo oczywiście skorzystać z forum)? PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assgarth Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 W AutoCAD jest / było coś takiego jak Toolkit, który zawierał szereg dodatkowych funkcji. W ZwCAD są "Narzędzia dodatkowe", ale w jednym i drugim przypadku, nie zawsze jest wszystko to co nas interesuje. Wówczas pozostaje napisanie własnych funkcji wspomagających pracę, kupno nakładki bądź zlecenie napisania konkretnego zestawu narzędzi. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W.Labocha Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Dzięki, PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenon Wiertara Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Przydatny lisp, tylko czasami zamiast długości podaje mi cos takiego: błąd: Zły typ argumentu (+ TOTAL (VLAX-CURVE-GETDISTATPARAM (SSNAME SETOBJ ITEM) (VLAX-CURVE-GETENDPARAM (SSNAME SETOBJ ITEM)))).......... itd. Od czego to zależy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Proszę zwrócić uwagę, czy to dzieje się na jakichś konkretnych elementach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenon Wiertara Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Przesyłam przykład. Przy zaznaczaniu lini po lewej stronie lisp podaje ich długość poprawnie a przy rysunku po prawej stronie wyskakuje błąd. Przykład.dwg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 OK, na tym pliku rzeczywiście widać problem. Zgłosiłem to do producentom ZWCADa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 W naszej nakładce Tools 2 jest też funkcja liczącą długość elementów. Na Pańskim przykładzie zlicza poprawnie. Tools 2.2(ZWCAD2011.06.30).exe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_p Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 W załączniku jedna z wielu funkcji, która pozwala na odczyt długości wskazanych obiektów na rysunku. Plik należy wczytać za pomocą polecenia "_appload", a następnie w linii poleceń ZwCAD'a wpisać: vla-get-TotalObjLength i nacisnąć ENTER. Program poprosi o wskazanie obiektów (linie, polilinie, okrąg, łuk, spline) a następnie, po zatwierdzeniu wyboru przyciskiem ENTER, wyświetli w linii poleceń sumaryczną długość wskazanych obiektów. pozdrawiam Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi