perlon Posted April 11, 2022 Report Share Posted April 11, 2022 (edited) Witam. vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64" (read only) Mam plik z podłączonym podkładem XRef jako overlay. W owym xref'ie jest osadzony JPG. XRef'a mam przyciętego XClip'em. Wygląda to mniej więcej tak. jak zmienię obrys XClipa tak aby nie obejmował obrazka JPG obrazek pojawia się w całości poza granicami XClipa. Nie znalazłem żadnego sposobu aby sprawić żeby plik JPG nie był widoczny. Opisane zachowanie występuje w wymienionej wyżej wersji 2022. Ten sam plik otworzony w wersji 2020 nie pokazuje bitmapy poza xclipem ale niestety ta wersja nie daje możliwości modyfikacji xclipa za pomocą uchwytów. Wydaje mi się, że jest to błąd do zgłoszenia do ZwSoft'u. Edit: Podmieniłem na zrzuty ekranowe i dołączyłem pliki testowe base.dwg xref.dwg Edited April 11, 2022 by perlon dmatusz3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted April 11, 2022 Report Share Posted April 11, 2022 cześć, problem jest, rozwiązałem to poprzez wywalenie tego jpg z xrefa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted April 11, 2022 Author Report Share Posted April 11, 2022 Tak. Tyle że właścicielem tego xrefa jest architekt a ja nie mam uprawnień do jego modyfikacji. Tak u nas jest zorganizowana praca w biurze, żeby konstruktory nie buszowały architektom w plikach i odwrotnie 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted April 11, 2022 Report Share Posted April 11, 2022 miałem coś podobnego z tzw. logiem architekta np. w tabelce, kiedys w rysunku, ja to rozwiązuje tak: moj dwg (konstrukcja) i dokumentacja elektroniczna to moja wersja, a na "bugi" trzeba sobie jakoś radzić - to jest rozwiązanie "brutalne/siłowe", działa działa i tyle 😉 , tak bym sobie tak radził, architekt "musi" to przyjąć, a swoje pliki architektoniczne niech robi jak uważa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted April 11, 2022 Author Report Share Posted April 11, 2022 No sory Matin ale w biurze jak mam podkład architektoniczny i chcę mieć go cały czas aktualny to muszę przyjmować to co mi architekt daje. Ja również nie chciałbym, żeby mi ktoś przychodził i mówił co i jak mam mieć na rysunku. Nie robię kopii lokalnej tylko podpinam xref'a z serwera. Przecież to jest sedno podpinania xrefów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted April 11, 2022 Report Share Posted April 11, 2022 Dziękuję bardzo za informacje. Teraz właśnie analizujemy zachowanie XClipa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts