perlon Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam. vernum = "22.20_2021.12.16(2dc3d9e9b39)_x64" (read only) Mam plik z podłączonym podkładem XRef jako overlay. W owym xref'ie jest osadzony JPG. XRef'a mam przyciętego XClip'em. Wygląda to mniej więcej tak. jak zmienię obrys XClipa tak aby nie obejmował obrazka JPG obrazek pojawia się w całości poza granicami XClipa. Nie znalazłem żadnego sposobu aby sprawić żeby plik JPG nie był widoczny. Opisane zachowanie występuje w wymienionej wyżej wersji 2022. Ten sam plik otworzony w wersji 2020 nie pokazuje bitmapy poza xclipem ale niestety ta wersja nie daje możliwości modyfikacji xclipa za pomocą uchwytów. Wydaje mi się, że jest to błąd do zgłoszenia do ZwSoft'u. Edit: Podmieniłem na zrzuty ekranowe i dołączyłem pliki testowe base.dwg xref.dwg Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez perlon dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 cześć, problem jest, rozwiązałem to poprzez wywalenie tego jpg z xrefa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Tak. Tyle że właścicielem tego xrefa jest architekt a ja nie mam uprawnień do jego modyfikacji. Tak u nas jest zorganizowana praca w biurze, żeby konstruktory nie buszowały architektom w plikach i odwrotnie 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 miałem coś podobnego z tzw. logiem architekta np. w tabelce, kiedys w rysunku, ja to rozwiązuje tak: moj dwg (konstrukcja) i dokumentacja elektroniczna to moja wersja, a na "bugi" trzeba sobie jakoś radzić - to jest rozwiązanie "brutalne/siłowe", działa działa i tyle 😉 , tak bym sobie tak radził, architekt "musi" to przyjąć, a swoje pliki architektoniczne niech robi jak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 No sory Matin ale w biurze jak mam podkład architektoniczny i chcę mieć go cały czas aktualny to muszę przyjmować to co mi architekt daje. Ja również nie chciałbym, żeby mi ktoś przychodził i mówił co i jak mam mieć na rysunku. Nie robię kopii lokalnej tylko podpinam xref'a z serwera. Przecież to jest sedno podpinania xrefów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Dziękuję bardzo za informacje. Teraz właśnie analizujemy zachowanie XClipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi