2P Posted November 15, 2021 Report Share Posted November 15, 2021 Czym się technicznie różnią formaty DWG 2013 od 2018? Czy jakieś nowe elementy rysunku wynikające z nowych możliwości oprogramowania są gubione lub modyfikowane jeśli zapisujemy w starszym formacie? Do tej pory co do zasady wszystko zapisywaliśmy w dwg2013, ale skoro przeszliśmy na ZWcada 2022, to może lepiej przejść na nowsze pliki dwg? Jeśli ma to sens i uzasadnienie, a nie sztuka dla sztuki, może się wiązać z problemami u branżystów działających na jakiś archeologicznych wersjach. =2P= Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metiu Posted November 15, 2021 Report Share Posted November 15, 2021 Z tego co czytałem to... niczym. Dla użytkownika nie ma znaczenia poza tym, że jest "nowszy". Może w samym AutoCADzie ma to znaczenie, ale na tym etapie nie widzę różnicy między 2013, a 2018 przy korzystaniu z ZWCad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted November 15, 2021 Report Share Posted November 15, 2021 Poszperałem trochę w necie. Nie udało mi się znaleźć żadnej informacji aby zapis w formacie dwg2013 zamiast dwg2018 mógł spowodować jakieś problemy z zapisem elementów. Nie przypominam sobie również aby ktoś zgłaszał taki problem, ale jeszcze sprawdzę jutro z działem technicznym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted November 17, 2021 Report Share Posted November 17, 2021 Nie mieliśmy zgłoszeń odnośnie problemów z zapisem w obu formatach. Z punktu widzenia współpracy z innymi biurami, lepiej korzystać z formatu bardziej popularnego. Nie wszyscy dysponują najnowszym oprogramowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts