2022 filletowanie polilinii

BKW

Recommended Posts

vernum = "22.00_2021.07.07(251ad3fce2f)_x64" (read only)

Poniżej przedstawiam zrzut pokazujący różne dziwne zachowania podczas filletowania i chamferowowania polilinii i linii. Polilinia ma zadaną grubość, a polecenia fillet i chamfer powinny stworzyć polilinię, w której linia przejmuje właściwości polilinii - warstwę, kolor, grubość, a tak nie zawsze jest - polilinia się tworzy, przejmuje kolor i warstwę, ale z grubością sobie nie zawsze radzi

FILLET.thumb.JPG.0473be97fc6db78482c5a86d68d468cd.JPG

13 minut temu, dmatusz3 napisał:

Rozumiem, że problem polega w tym przypadku łączenia?

Nie wiem jaka obecnie jest moda, ale we wszystkich cadach na których do tej pory pracowałem (Auto, Intelli, ZW bez plusa i z plusem (2015+)) dołączana linia przejmuje wszystkie właściwości polilinii, tutaj problem jest z grubością. Przykład pokazuje różne zachowanie się polilinii w zależności od komendy, promienia i przede wszystkim od tego, czy Polilinia składa się z jednego odcinka, czy kilku

22 minuty temu, dmatusz3 napisał:

Proszę o podesłanie tego rysunku, bo mnie się nie udaje powtórzyć takiego zaokrąglania.

Proszę narysować polilinię składającą się z kilku segmentów (tak jak w przykładzie)

Jedna Polilinia nie może mieć różnego koloru, ani stylu linii. Może mieć natomiast różne grubości. Jeśli ktoś łączy polilinie z wieloma segmentami z postawionymi grubościami dla każdego segmentu to czy powinna się ustawić jedna grubość dla nowej polilinii?

W sieci można znaleźć lisp dla AC, który robi coś takiego np. tutaj https://autocadtips1.com/2012/12/31/autolisp-fillet-and-match-pline-width/

Oto przykład jak było w AC.

fillet-2012.gif?w=640

Rzeczywiście, sprawdziłem w Autocad2019, i filletowanie wygląda inaczej niż pierwotnie w ZWCAD2015+, ale ZWCAD 2022 też nie robi tego identycznie jak Autocad co widać w przypadku polilinii składającej się z kilku odcinków.
Wg mnie logiczne jest to, że linia powinna przyjąć grubość polilinii jaką ta ma w miejscu dołączenia, ale to Autocad nadaje ton w tych sprawach