zwonko Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2021 Czy da się zrobić coś np. lisp? Który będzie reagował na zmianę stylu wymiarowania? Tj. mam nakładkę na ZWCAD, BIK żelbet, która często zmienia mi styl wymiarowania na: BZ_KR_20_mm, którego nie stosuje. Czy jest możliwe ustawienie, że w przypadku gdy styl zostanie zmieniony na BZ_KR_20_mm, albo BZ_KR_50_mm zmienia styl na poprzednio wybrany? Lub konkretny np. mój B_1_20? Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2021 Czy ma Pan na myśli zmianę aktualnego stylu wymiarowania dla nowych wymiarów, czy zmianę stylu wymiarowania istniejących wymiarów? Cytuj
kojacek Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2021 Można lekko przerobic: https://kojacek.wordpress.com/2021/05/08/dimstyle-reactor/ Cytuj
zwonko Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2021 chodziło mi właśnie o reaktor, wspomniany przez @kojacek. Widziałem go na stronie https://kojacek.wordpress.com, przy czym niestety kod jest zbyt skomplikowany dla mnie żeby go przerobić. A zasada działania jest też zgołą inna. Tutaj na podstawie wskazanego jednego stylu zmieniamy resztę styli (wymiarowania, tekstu, multileaderów). Ja potrzebuje, czegoś co w przypadku zmiany dimstyle zmienia dimstyle na inny. Dodam (nie wiem czy to ważne), że zmiane dimstyle, nie wywołuje użytkownik tylko inny lisp. @dmatusz3 choć pomysł z przepisaniem wszystkich Styli BZ... na mój, dla istniejących obiektów tez nie jest pozbawiony sensu. Przy czym to powinno być łatwe do ogarnięcia, nawet dla kogoś tak nie biegłego w programowaniu jak ja... Cytuj
kojacek Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2021 Godzinę temu, zwonko napisał: chodziło mi właśnie o reaktor, wspomniany przez @kojacek. Widziałem go na stronie https://kojacek.wordpress.com, przy czym niestety kod jest zbyt skomplikowany dla mnie żeby go przerobić. A zasada działania jest też zgołą inna. Tutaj na podstawie wskazanego jednego stylu zmieniamy resztę styli (wymiarowania, tekstu, multileaderów). Ja potrzebuje, czegoś co w przypadku zmiany dimstyle zmienia dimstyle na inny. Dodam (nie wiem czy to ważne), że zmiane dimstyle, nie wywołuje użytkownik tylko inny lisp. @dmatusz3 choć pomysł z przepisaniem wszystkich Styli BZ... na mój, dla istniejących obiektów tez nie jest pozbawiony sensu. Przy czym to powinno być łatwe do ogarnięcia, nawet dla kogoś tak nie biegłego w programowaniu jak ja... Napisałem że lekko przerobić. I zasada nie nie jest zgoła inna. Tu (po tej lekkiej przeróbce) zmiana dowolnego stylu wymiarowania na (np.) A, automatycznie ustawiałoby styl wymiarowania na (np.) B. W konsekwencji (przy włączonym reaktorze) nigdy nie byłoby możliwe ustawienie stylu A... Cytuj
zwonko Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2021 Godzinę temu, kojacek napisał: W konsekwencji (przy włączonym reaktorze) nigdy nie byłoby możliwe ustawienie stylu A... Faktycznie... hmmm, w tej chwili... zastanawiam się czy w takim razie nie będzie to stwarzało problemu nakładce do żelbetu... Cytuj
zwonko Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2021 Znalazłem jeszcze reaktor od LeeMac (http://www.lee-mac.com/layerdirector.html), oczywiście to też nie do końca to o co mi chodzi i nie potrafię, go przerobić. Ale z ciekawych rzeczy ma on coś takiego: ;;----------------------------------------------------------------------;; ;; Layer Change on AutoLISP Command Calls [ t / nil ] ;; ;; ================================================================== ;; ;; ;; ;; If set to T, a layer change may be triggered by command calls used ;; ;; in AutoLISP programs. If set to nil, a layer change will only be ;; ;; triggered by the AutoLISP command itself, and not by commands ;; ;; invoked during evaluation of the AutoLISP program. ;; ;;----------------------------------------------------------------------;; layerdirector:lspcommand nil Czyli pozwala na to, że reaktor nie działa wewnątrz lispów. Myślę, że to mogłoby pomóc. Przy czym nie wiem czy w tym wypadku reaktor zadziała, bo jak wykryje zmianę zmiennej "DIMSTYLE", jeśli nastąpi ona w lispie. Mimo wszystko, jeśli to możliwe, to prosiłbym @kojacek o modyfikację jego reaktora, żeby ze stylu wymiarowania "A" zmieniał na "B", z "C" na D". Chciałbym zobaczyć czy coś z tego wyjdzie... Cytuj
zwonko Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2021 P.S. Mistrzostwem są dobrane w reaktorze zmienne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi