2P Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Opis sytuacji: Mam ZWCada z ustawionymi wg mojego uznania i potrzeb Toolbarami. Mam też zainstalowaną swoją nakładeczkę, która również ma widoczne toolbary (zdefiniowane w pliku .mnu i zaimportowane w czasie instalacji nakładki). Teraz postanowiłem rozbudować nakładkę. Między innymi rozbudowałem plik .mnu z definicją toolbarów. Jak uaktualnić moje toolbary w ZWCadzie, BEZ RESETOWANIA ustawień personalnych wszystkich innych toolbarów???? Żeby wczytać ponownie plik .mnu nie wystarczy usunąć stare toolbary mojej nakładki! Muszę zresetować wszystkie! Dopiero plik się poprawnie wczyta. Bardzo uciążliwe. A może jest jakiś zupełnie inny sposób dodawania własnych toolbarów i ich modyfikacji? Szczególnie pod kątem programisty. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Jest taka możliwość. w pliku .mnu powinien mieć Pan ***MENUGROUP=Nazwa Gdzie Nazwa to nazwa menu, najczęściej nazwa nakładki. Jeśli taki element jest zdefiniowany, to żeby w łatwy sposób przeładować menu, wystarczy w ZWCAD uruchomić polecenie menuload, w nowym okienku w liście powinny być dwie pozycje ZWCAD i Nazwa. teraz wystarczy zaznaczyć odpowiednią pozycję i kliknąć przycisk [usuń konf] jak na poniższym obrazku. Następnie należy poniżej wskazać ścieżkę, gdzie jest zdeeiniowane nasze menu i kliknąć [Wczytaj]. Proszę pamiętać, żeby nie zaznaczać opcji Zastąp wszystko. Można też to samo zrobić z poziomu programisty. Przykład w LISP wyglądałby następująco: (command "menuunload" "Nazwa") (command "menuload" "C:\\Sciezka\\NazwaPliku.mnu")) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Ja w nakładce PROFILEK (w pliku mnu jest tak: ***MENUGROUP=PROFILEK) zrobiłem do wczytania i usunięcia pasków takie polecenie: (defun c:profilek () (if (menugroup "profilek") (command "_menuunload" "profilek") (command "_menuload" "profilek.mnu") );if (princ) );defun profilek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Wielkie dzięki obu Panom za odpowiedź! Działa tak, jak ma działać :) Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał J Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Witam Podepnę się do wątku Gdy stworzone paski narzędziowe eksportuje do pliku *.mnu lub *.mns, a następnie chcę je importować za pomocą okna "Wczytaj konfigurację" to zamiast stworzonych moich ikon na paskach pokazują się ikony domyślne (chmurki) a po restarcie zwcada za miast ikon graficznych pojawiają się ikony z tekstem (nazwą ikony). Problem ten jest w każdej wersji ZwCada. Czy ten problem może być spowodowany tym że ikony były rysowane "od zera" w "Edytorze przycisków" a nie importowane z pliku ?? Jak wczytać poprawnie ikony? Jak eksportuje paski do pliku *.xml to ikony wczytują się prawidłowo, tylko że niewiem jak zaimportować taki plik z poziomu VBA (ewentualnie LISPa), czy jest jakis kod który wczyta plik *.xml i doda go listy pasków ?? Pozdr. M.J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Nie znam sposobu wczytania pliku xml zawierającego definicję ikonek, Zapytam producentów ZWCADa czy to jest możliwe a jeśli tak, to w jaki sposób. Co mogę Panu poradzić, to stworzenie ikonek w oddzielnych plikach. Każda ikonka powinna być zapisana w oddzielnym pliku bmp o rozmiarze 16x16 pikseli. Wszystkie one powinny być zapisane w katalogu widocznym przez ZWCADa, czyli w katalogu ZWCADa, lub innym, który ustawiony jest w ścieżkach w opcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał J Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam No właśnie do tego doszedłem, że konieczna jest baza plików z ikonami żeby plik *.mnu był prawidłowo wczytany. Natomiast eksportując paski do *.xml mamy tylko jeden plik z grafiką ikon :) i na tym by mi bardziej zależało. Więc czekam na wieści w tym tetmacie. No chyba że niemożna programowo tego pliku zaimportować to pozostaje mi eksport ok.130 ikonek do plików :( (żmudna robota). pozdr. M.J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Otrzymałem odpowiedź w sprawie ładowania ikonek z pliku XML. Niestety na chwilę obecną nie jest możliwe ładowanie menu i ikonek z pliku XML z poziomu VBA i LISP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał J Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 No trudno :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi