Alojz Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Czy jest możliwa zmiana (przesunięcie) układu współrzędnych, jeśli na rysunku-mapie jest podany punkt o określonych współrzędnych (X, Y), a globalny układ współrzędnych nie jest z tą wartością skorelowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Proszę wpisać: 1) _UCS (ENTER) 2) P (ENTER) 3) Podać punkt (X,Y,Z), w który ma zostać przesunięty początek układu współrzędnych. Podana powyżej procedura przenosi początek układu współrzędnych w podany punkt. Dotyczy polskiej wersji ZWCADA. W wersji angielskiej P może mieć inne oznaczenie. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Chris dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Przesunięcie początku układu współrzędnych działa wg powyższego sposobu. Jednak chodzi mi o nadanie konkretnemu punktowi współrzędnych innych niż X=0, Y=0. Mam na mapie punkt i opis przy nim X=335029, Y=510290. Jednak po użyciu narzędzia do wymiarowania współrzędne pojawiają się inne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Rozumiem, że przy wymiarowaniu współrzędnymi mają się pojawiać wartości 15 minut temu, Alojz napisał: nim X=335029, Y=510290 W takim razie wydaje mi się, że najprościej odsunąć układ współrzędnych o taką wartość. Oto jeden z wielu sposobów jak to można zrobić. wymiarowanie_wspolrzednymi.mp4 Alojz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 28 minut temu, dmatusz3 napisał: W takim razie wydaje mi się, że najprościej odsunąć układ współrzędnych o taką wartość. Dziękuję, o taką metodę chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi